Obilježen jubilej 130 godina od pohoda Jovana Lauševića na Durmitor i održan 41. memorijalni pohod „General Danilo Jauković“

Prethodnog vikenda na Durmitoru je proslavljen Jubilej 130 godina od pohoda učitelja Jovana Lauševića na Durmitor, pa je  tim povodom na Velikoj Previji, ispod  najvišeg durmitorskog vrha Bobotovog Kuka,  otkrivena spomen-ploča ovom pioniru crnogorskog planinarstva. Istovremeno je, uz učešće više stotina planinara iz zemlje i inostranstva, održan i 41.memorijalni pohod „General Danilo Jauković“. U slavu velikog jubileja na Žabljaku je održana Svečana akademija.

Proslavu ovog značajnog jubileja organizovao je  Planinarski savez Crne Gore zajedno sa  Klubom vojnih planinara „Kapetan“, planinarskim klubom „Durmitor“ i sportsko-rekreativnim društvima „Montenegro tim“ i „Pivara Trebjesa“ , uz podršku Ministarstva sporta, Ministarstva odbrane, Opštine Žabljak i JP „Nacionalni parkovi“.

U petak 13.07.2018. godine, u popodnevnim časovima organizatori su po starom dobrom običaju podigli kamp u Dobrom dolu, gdje je više od pedeset učesnika provelo noć uz nezabilaznu logorsku vatru, pjesmu i druženje.

41. Memorijalni pohod „General Danilo Jauković“ izveden je u subotu 14. jula usponom na najviši vrh Durmitora Bobotov Kuk 2523 m. Na pohodu je učestvovalo više od 250 planinara iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Norveške, Njemačke i SAD-a. Učesnici su u  10.00 sati posjetili spomen-ploču generalu Danilu Jaukoviću iznad Zelenog Vira, a zatim  su u 10.30 sati prisustvovali otkrivanju spomen-ploče učitelju Lauševiću na Velikoj Previji. U svom  nadahnutom i emotivnom obraćanju predsjednik Planinarskog kluba „Durmitor“ Zoran Vojinović, prisjetio se svojih planinarskih početaka i vremena  prije 41. godinu  kada je na pohodu ispod Bobotovog Kuka srce izdalo  jednog velikog Durmitorca i planinara generala Danila Jaukovića.  Nakon toga predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore dr Dragan Bulatović, pozdravio je prisutne planinare i  otkrio je spomen-ploču Jovanu Lauševiću. Izlazak na sami vrh Bobotovog Kuka odvijao se po planu između 11.00-13.00 sati. Po povratku sa vrha u 15.00 sati priređen je zajednički ručak u Dobrom dolu. Istoga dana, u 19.00 sati, u sali SO Žabljak, održana je Svečana akademija. Na skupu su pored planinara prisustvovali građani i veći broj rodbine Jovana Lauševića.

Pozdravljajući prusutne, predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović  je kazao: „Danas  je veliki dan za crnogorsko planinarstvo, slavimo veliki jubilej,  vjerujem da  je ovo dobra prilika da se podsjetimo velikih pregalačkih napora pionira našeg planinarstva i sjajnih rezultata koje su kasnije generacije crnogorskih planinara ostvarile hodajući njihovim stazama…“, a zatim istakao  „teško je naći u cijelom svijetu primjer tolike sudbinske povezanosti jednog naroda i jedne države sa svojim planinama kao što je to slučaj kod nas u Crnoj Gori. Zato crnogorski planinari promovišu i afirmišu crnogorske planine, ali takođe baštine svoju tradiciju i  slavnu istoriju, jer su to dvoje u Crnoj Gori  od iskona čvrsto i neraskidivo skopčani“.

On je pojasnio da su planinarenje kao aktivnost motivisani naučnim, sportskim i estetskim razlozima na našim planinama najprije  započeli strani botaničari, geografi, kartografi i drugi, koji su rezultate tih studija objavljivali  uglavnom u naučnim časopisima toga doba. „Prvi Crnogorac koji je pohodio Durmitor iz čisto planinarskih razloga, bio je učitelj  Jovan Laušević  i o tome ostavio dragocjen zapis 1888.godine. On je svoju putopisnu reportažu „Na Durmitoru“ objavio  u pet nastavaka u „Glasu Crnogorca“,  što ga čini pionirom  planinarstva  u Crnoj Gori, a nas obavezuje da se njegovo ime i djelo nađe na zasluženom mjestu… Crnogorski planinari već 130 godina idu  stazama Jovana Lauševića  i kao znak zahvalnosti za klicu planinarstva koju je zasijao, danas smo  na Velikoj Previji, otkrili njegovu spomen-ploču, kao trajni spomen koji će podsjećati sadašnje i buduće generacije na pionirski pohod učitelja Lauševića“, kazao je Bulatović.

„Jovan Laušević i Danilo Jauković, dva durmitorska velikana, pokazali su veliki ugled i poštovanje u svom profesionalnom poslu, kao učitelj i general, ali ih slava nije ponijela, da zaborave na svoje korijene i svoj Durmitor i prema njemu iskažu veliko poštovanje i ljubav. Odrastali su tegobnim gorštačkim životom, stvarali u vječnoj borbi čovjeka i prirode, dobijali su životne bitke, skoro bez poraza, samo im je gorostasni Durmitor prkosio. Za njegovo osvajanje je trebalo imati poštovanja, iskustva i velike ljubavi, zato im je bio velika inspiracija“, kazala je direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović.

Na razvoj planinarstva  u Crnoj Gori podsjetio je u svom izlaganju i nekadašnji predsjednik Planinarskog saveza Mijo Kovačević.  On je istakao da su začetnici modernog planinarstva  u Crnoj Gori Stojan Cerović, Branislav Cerović i akademik Branimir Gušić.

„Na ideju Stojana Cerovića građeni su planinarski domovi u Durmitoru. Branislav je 1935. godine započeo prva markiranja staza i postavljanje prvih kutija i pečata na durmitorskim vrhovima, a 1938. sa akademikom Gušićem izdaje prvu brošuru o Durmitoru. Iza Branislava Cerovića je kapitalno djelo „Vodič kroz Durmitor“, koji je u tri izdanja pisan na srpsko-hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Njegovo djelo su nekolika planinarska skloništa i detaljna planinarska karta koja je i danas primjer kvalitetnog edukativnog materijala“, kazao je Kovačević.

Direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Elvir Klica, kazao je da će preduzeće kojim rukovodi sa zadovoljstvom prihvatiti sva aktivnosti ove vrste i da je važno da se kroz poštovanje pravila čuvaju vrijednosti ovog i drugih nacionalnih parkova. On je dalje naveo da se ovakvim manifestacijama najbolje promovišu vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova. „Na ovaj način šaljemo poruku o značajnu vrijednosti nacionalnih parkova, koje treba čuvati za današnje i buduće generacije, i da je veoma važno da svi građani naše zemlje čuvaju nacionalne parkove, poštuju unutrašnji red u parkovima, u stvari poštuju pravila koja su nam ostavili učitelj Jovan Laušević i general Danilo Jauković“, rekao je on.

Na kraju skupa je prikazan dokumentarni film „Durmitor“ znamenitog hrvatskog  akademika Branimira Gušića  iz 1931. godine.

Program je nadahnuto vodila Tatjana Ivanović.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *