Obilježen 22. april Dan planete zemlje

Brojni ljubitelji  prirode, poštovaoci visina i pisane riječi prisustvovali su sinoć u  podgoričkoj Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ promociji novih knjiga – planinarskih  vodiča u organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore. Povodom Dana planete Zemlje, publici su predstavljena nova izdanja vodiča za Primorsku planinarsku transverzalu Orjen-Lovćen-Rumija, Prvu crnogorsku transverzalu CT1-Planinama Crne Gore i  staze VIA Dinarica na teritoriji Crne Gore i Kosova.

O navedenim izdanjima, ali i o problemima sa kojima se srijeće naša planeta, te o načinima kako planinari mogu doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode, naročito one planinske, govorili su autori vodiča, Pavle Bandović, Željko Starčević i dr Dragan Bulatović. Na promociji je govorio i poznati biolog mr Vasilije Bušković, dok je program nadahnuto vodila Vesna Šoškić.

Dr Dragan Bulatović je istakao da su planine i planinarstvo oduvijek  vezani sa knjigom, prve prave planinarske poduhvate, izveli su upravo pisci, ili bolje rečeno renesansni pjesnici. „Cilj nam je večeras da iskažemo brigu o zaštiti prirode, naročito one planinske, da promovišemo naše aktivnosti, zdrave stilove života,  ali isto tako da promovišemo knjigu kao nepresušni izvor znanja, knjigu kao izvor motivacije i inspiracije da bi se preduzela neka akcija“- rekao je Bulatović.

On je istakao da su planine postale  omiljeni prostori za turizam i rekreaciju. Međutim, sve veći broj ljudi, planinara i izletnika, stvara pritisak na planinske ekosisteme. Iako su planine simboli veličine i snage, ustvari su  u pitanju krhki ekosistemi čija se ravnoteže relativno lako poremeti neodgovornim i nesavjesnim djelovanjem.

„Većina nas je danas svjesna globalnih ekoloških problema kao što su klimatske promjene, nestanak biodiverziteta, prekomjerna potrošnja neobnovljivih resursa i dr. No, ta svijest  nam neće pomoći ako nije u skladu sa našim djelovanjem. Uzaludna su očekivanja da će se pojaviti neko i sve te probleme riješiti nekim čarobnim štapićem…Moramo djelovati individualno i lokalno i svako od nas može svaki dan dati neki svoj pojedinačni mali doprinos,  a zbir tih malih doprinosa na globalnom nivou predstavljaće mnogo. Zato neka nam ne bude teško da ugasimo sijalicu koja gori nepotrebno, da zavrnemo česmu da ne trošimo vodu uzaludno…“ kazao je Bulatović.

Pavle Bandović, načelnik Komisije z a planinarske staze i registar PSCG, kao autor vodiča VIA Dinarica i koautor na izdanjima   CT1- Planinama Crne Gore  i Primorska planinarska transverzala,  detaljno je govorio o ovim značajnim izdanjima, upoznao je prisutne kako su nastala, te pojasnio njihov sadržaj i način korišćenja.

Poznati hercegnovski planinar i član UO PSCG Željko Starčević nadahnuto je govorio o planinskoj infrastrukturi u hercegnovskom zaleđu. Na Orjenu se nalaze tri planinarska doma koja su povezana sistemom uređenih planinskih staza od kojih je većina građena kao Austro-Ugarski vojni putevi koji su povezivali vojna utvrđenja. Starčević je iznio interesantne podatke o načinu gradnje tih puteva, ali i o izlasku Austrijskog Princa Rudolfa na najviši vrh Orjena -Zubački Kabao daleke 1888.godine. Za tu priliku je austro-ugarska vojska izgradila stazu od podnožja do samog vrha kako bi Princu olakšala uspon, pa se ova staza može smatrati prvom namjenski izgrađenom planinarskom stazom u Crnoj Gori.

Mr Vasilije Bušković, član UO PSCG, je govorio o bogastvu crnogorskih ekosistema i brojnim endemskim vrstama koje su svoj dom našle u Crnoj Gori. On je pohvalio izdavačku aktivnost Planinarskog saveza i apelovao na prisutne, sve planinara i ljubitelje prirode,  da pišu o svojim pohodima  i šalju svoje priloge za „Planinarske novine“ i neka buduća izdanja  planinarskih vodiča.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *