Obavještenje o zatvaranju planinarskih staza

Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze , pješačke puteve i Registar, na osnovu  odredbi Zakona o planinskim stazama, daje slijedeće:

 

S A O P Š T E N J E  –  OBAVJEŠTENJE

 

Na osnovu procjene stanja prohodnosti i bezbjednosti korišćenja planinarskih staza za predstojeći zimski period, koje su u nadležnosti PSCG za održavanje planinarskih klubova – domaćina nisu stvoreni osnovni uslovi bezbjedno korišćenje tkom zimskog perioda  u planinskom dijelu Crne Gore. U cilju potpune bezbjednosti korisnika staza nacionale i lokalne mreže planinarskih staza obavještavamo sve korisnike  da se:

  1. privremeno zatvaraju za korišćenje od 18. novembra 2019. do 30. aprila 2020. sve uređene i markirane planinarske staze nacionalne i lokalne mreže. ( PPT “ Orjen-Lovćen-Rumija” i priključne staze , staze NP Lovćen i NP Skadarsko jezero, kanjon Mrtvice, Prekornica i Žijovo),
  2. privremeno zatvaraju za korišćenje od 18. novembra 2019. do 01. juna 2020. godine i staze nacionalne i lokalne mreže staze planinarskih transverzala CT-1 “Planinama Crne Gore”, “Via Dinarica” i “Vrhovi Balkana”, kao i druge markirane staze nacionalne i lokalne mreže u nadležnosti NP “Durmitor”, NP “Prokletije”, Park prirode “Piva”  LTO Plav, LTO Mojkovac, LTO Kolašin, LTO Berane, LTO Pljevlja, LTO Žabljak, LTO Bijelo Polje, LTO Andrijevica i LTO Rožaje.

Trenutne prilike u planinskim područjima su postale složene, nastupaju zimski uslovi, postoje potencijalne opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika planinskih (planinarskih) staza posebno u planinskim masivima (Durmitor, Maglić, Komovi, Prokletije, Hajla, Ljubišnja, Vojnik, Njegoš, Pivska Plnina, Moračke planine, Orjen, Lovćen i Rumije ), jer  nisu  markirane zimskim markacijama  i ne ispunjavaju uslove potpune prohodnosti pa je shodno Zakonu o planinskim stazama  član 19. stav 1 do 3 potrebno privremeno zatvoriti staze za korišćenje u zimskom periodu.

      Ne preporučuje se korišćenje planinarskih staza nacionalne i lokalne mreže u vremenu privremenog zatvaranja staza u navedenim masivima visokih planina Crne Gore, samovoljno, bez stručnih vodiča i organizovanih tura u zimskim uslovima zbog izražene opasnosti od smrzavanja, gubljenja-lutanja, lavina, gromova, magle, udara vjetra, zvijeri i klizavog terena, posebno  gdje ne postoji odgovarajuća infrastrukture (van skijaških centara i postavljene signalizacije za hodanje na krpljama), slabe naseljenosti, nepokrivenosti mobilnom telefonijom i trajanja tura  van vidnog vremena i pojedinačno kretanje…

      Preporučuje se korisnicima da tokom zimske sezone koriste samo organizovano prohodne staze uz adekvatne pripreme, korišćenje planinarske opreme prema namjeni, zimskim uslovima, sa stručnim vodičima za zimske aktivnosti  bez obzira na težinu staze na cijeloj teritoriji Crne Gore, posebno u složenim meteo uslovima, odnosno da koriste staze za hodanje na krpljama u okviru ski centara. Zimske ekspedicije i uspone organizovati uz pomoć i znanje GSS i SSZ CG.

 

Na osnovu iskustva tokom prethodnih sezona i analize uzroka vanrednih događaja sa teškim posledicama stručna komisija apeluje i preporučuje

  • Da se svi korisnici planinarskih staza u zimskom periodu (planinari, alpinisti, rekreativci i sportisti, pješaci i drugi) pridržavaju pravila ponašanja na planinskim stazama i boravku u prirodi zimi, ne kreću bez adekvatne pripreme i opreme i provjere o prohodnosti , a posebno da ne koriste planinske staze u složenim meteo uslovima.
  • Da ne koriste usluge “samozvanih” i nesetifikovanih – licenciranih planinskih vodiča, neslužbene mape i trekove (knjige vodiče), a posebno ako nisu organizovane zimske aktivnosti i usponi uz preduzimanje potpunih mjera bezbjednosti učesnika. od strane organizatora ( kluba, turoperatora, vodiča)
  • Pri organizaciji i eventualnom korišćenju staza u zimskom periodu, uspona (ekspedicija) i drugih aktivnosti na planinarskim stazama NM organizatori su odgovorni za uređenje staza i bezbjednost svih učesnika u toku aktivnosti. Shodno Zakonu o planinskim stazama i Propisima dužni su da organizuju događaj uz prisustvo GSS CG i preduzmu preventivne mjere zaštite svih korisnika.
  • NTO, LTO, JP NP CG i organi lokalne uprave su obavezni da na pogodan način upoznaju sve korisnike staza u njihovoj nadležnsti i organizaciji o opasnostima i eventualnim zabranama u svojim zonama – destinacijama,
  • Stručna komisija Planinarskog saveza Crne Gore će na zahtjev korisnika NM planinarskih staza u zimskom period pružati neophodne informacije o prohodnosti i stručnu pomoć u okviru ovlaštenja i raspoloživih resursa direktno ili preko lokalnih planinarskih klubova-domaćina, sajtu PSCG ( Komisije) i sredstvima informisanja.

PSCG i stručna služba ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza u zimskom periodu, niti preuzimaju odgovornost za postupke vodiča.

 

UPOZORAVAMO:  PLANINARSKE STAZE SE KORISTE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST KORISNIKA !

Po ovlašćenju UO PSCG,

Načelnik komisije  Pavle S Bandović


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *