Napustio nas je doc. dr Mirko Jakovljević (1965-2023)

Sa iskrenim žaljenjem obavještavamo  da smo danas izgubili doc. dr Mirka Jakovljevića, intelektualca, naučnog radnika, svestranu ličnost, doktora, profesora, pisca, dugogodišnjeg zamjenika glavnog i odgovornog urednika časopisa „Planinarske novine“. Preminuo je u 58. godini života u Kolašinu. Sahrana je obavljena u užem krugu porodice, u mjestu Polja, kod Mojkovca.

Mirkov odlazak predstavlja ogroman gubitak za njegovu porodicu, kolege i našu planinarsku  zajednicu. Pamtićemo ga kao vedrog, pažljivog, odmjerenog, neuvredljivog, tačnog, pravednog, poštenog čovjeka, posvećenog timskog radnika i vrsnog profesionalca. Dugujemo veliku zahvalnost za nesebičnu posvetu u razvoju našeg planinarskog glasila, te za pružanje svoje znalačke profesionalne pomoći.

Neka je vječna slava i hvala našem dragom prijatelju Mirku Jakovljeviću!

Rođen je 1965. god. u Žagubici, u Srbiji, Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, gdje je magistrirao i doktorirao, a poslednje dvije decenije svoj radni i životni vijek vezao je za Crnu Goru. Mirko Jakovljević je bio univerzitetski profesor, naučni radnik, dugogodišnji novinar i osnivač više medija u Crnoj Gori i Srbiji. Autor je više romansiranih biografija, knjiga,priča, romana i dokumentarnih filmova. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1993. godine. Bio je svojevremeno jedan od urednika Javnog servisa RTS i Pink M, kao i osnivač i urednik  TV K9 u Kragujevcu, osnivač i glavni urednik Kolašinskih novosti, novina Sjevera, zamjenik glavnog i odgovornog urednika časopisa “Planinarske novine”  i časopisa Trag. Poslednjih godina posvetio se posebno univerzitetskom radu i profesuri na Visokoj školi za komunikacije u Beogradu, kao rukovodilac studijskog programa u Bijelom Polju.

Napisao je više knjiga, romansiranih biografija: „Nevidljive terazije, Slobodana Stojanovića Kepe“ i grupe „Smak“, „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“, „Ritam slobode Dragoljuba Đuričića“ „Od Orfeja do danas- Kango rock prorok“, roman „Fleš“, knjigu „Reminiscencija“ roman „Javka smrti“ u izdanju Podgoričke Pobjede, sa prim.dr Vladimirom Čarapićem koautor je knjige:„Savremena sportska traumatologija, mediji, sport , medicina“, a pri kraju prošle godine u izdanju časopisa Komun@ pripremio je u koautorstvu sa mr Željkom Rutovićem knjigu o Janku Nikolovskom pod nazivom“ Po-etika života“.

Dobitnik je nagrada i priznanja među kojima „Druge godišnje nagrade“ Udruženja novinara Crne Gore za 2013. god, nagrade Društva novinara za doprinos  razvoju crnogorskog novinarstva 2019 i destogodišnjice izlaženja Kolašinskih novosti 2020,  nagrade za serijal priloga o integraciji Roma u Crnoj Gori Ministarstva kulture Crne Gore, Povelje za afirmaciju dokumentarnog filma  Mojkovačke filmske jeseni 2017. i drugih nagrada u oblasti televizijskog stvaralaštva.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *