Multiplier Sports Event on trails: Bechynê, Czech Republic

Predsednik Planinarskog saveza Crne Gore dr Dragan Bulatović prisustvovao je, od 1. do 3.aprila 2022.godine, u češkom gradu Behinje (Bechyne), događaju pod nazivom Multiplier Sport Event (MSE) koji je realizovan kao dio projekta ERASMUS+ “Improvement of good governance of climbing and mountaineering in Europe“. Glavni cilj ovog Erasmus projekta je promocija i podrška planinarenju i penjanju, te njihovim objektima i infrastrukturi na nivou Evropske unije. Projekt je podijeljen u tri radne grupe koje se bave domovima, stazama i penjalištima. U okviru projekta predviđena su tri MSE čije su teme planinske staze, pl. domovi i penjališta.

Događaj u Behinju bio je prvi u nizu i posvećen planinskim stazama, u organizaciji Češke planinarske federacije i EUMA-e. Razgovarano je o aktuelnoj sitaciji u Evropi kada je u pitanju uređenje, održavanje i upravljanje planinskim stazama.
U petak, 1.aprila Šimon Budský i Jan Bloudek iz češke federacije su prezentirali projekat, a zatim je Bojan Rotovnik iz PZS govorio o Strategiji za staze, trenutnoj bazi staza u Evropi, te o problemu definisanja planinskih staza.
U subotu je Angelo Latore iznio Opšte smjernice za označavanje staza, dok je Petra Jiroudková prezentirala praktične primjere u Češkoj. Sekretarka ERA-a Jana Harnochová imala je prezentaciju o označavanju staza u Europi. Generalni sekretar EUMA-e Andreas Aschaber govorio o feratama i osiguranim stazama dok je Angelo Latorre izlagao na temu upravljanja stazama. Popodnevni časovi su bili rezervisani za laganu trekking turu koju su vodili planinarski veteran i počasni predsjednik ERA-e Jan Havelka i Petra Jiroudková. Učesnici događaja su na terenu upoznati sa načinom izgradnje i obilježavanja staza u Češkoj, te problemima sa kojima se srijeću. Ljubitelji penjanja (oni koji su imali vlestitu opremu) mogli su se okušati na najtežoj češkoj ferati u kanjonu rijeke Lužnice.
U nedjelju 3. aprilaprijepodne održane su radionice na teme Legalni status staza (Andreas Aschaber) i Dugoročna i kratkoročna strategija za staze (Bojan Rotovnik).
Na kraju su učesnici skupa jednoglasno zaključili da je događaj bio uspješan i koristan te da treba nastaviti sa sličnim u budućnosti. Gotovo sve zemlje se srijeću sa istim ili sličnim problemima, pa će saradnja i razmjena iskustava dovesti do iznalaženja boljih modela upravljanja, uređenja i održavanja planinskih staza u Evropi.
Naredni MSE biće fokusiran na planinarske domova, a održaće se u  Sjevernoj Makedoniji od 30.aprila do 2.maja 2022.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *