Međunarodni dan planina 2021

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina (IMD) 11. decembra je održivi planinski turizam.

Planine su najljepše građevine prirode, veličanstvene, čvrste stoje naspram neba i uljepšavaju nam cio krajolik. One su izvori rekreacije i resursa. One su i izvor razvoja poljoprivrede jer pružaju dovoljno prostora na padinama za proizvodnju.

Održivi turizam u planinama može doprinijeti stvaranju dodatnih i alternativnih opcija za život i promovisanju ublažavanja siromaštva, socijalne uključenosti, kao i očuvanja biodiverziteta. To je način da se očuva prirodna, kulturna i duhovna baština, da se promovišu lokalni zanati i proizvodi visoke vrijednosti, te proslavljaju mnoge tradicionalne prakse kao što su lokalni festivali.

Planinski turizam privlači oko 15 do 20 posto globalnog turizma. Turizam je, međutim, jedan od sektora koji je najviše pogođen pandemijom Covid-19, koji utiče na ekonomiju, sredstva za život, javne usluge i mogućnosti na svim kontinentima. U planinama, ograničenja uzrokovana pandemijom dodatno su pojačala ranjivost planinskih zajednica.

Ova kriza se može posmatrati kao prilika da se preispita planinski turizam i njegov uticaj na prirodne resurse i sredstva za život, da se njime bolje upravlja i da se iskoristi na najbolji način za razvoj u budućnosti.

Pozivamo Vas da individualno ili u manjim grupama, odlazeći u planinu, obilježimo Međunarodni dan planina!


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *