Međunarodni dan planina

 

 

 

Međunarodni dan planina – 11. decembar 2020.

 

Apel EUMA-e (Evropske planinarske asocijacije)

 

Volimo i poštujmo planine, posebno u vremenu pandemije Covid 19 i klimatskih promjena!

Zimsko planinarenje i turno skijanje su trenutno posebno popularni zbog malog rizika od zaraze Covid 19 u planinama. Sa druge strane, ni same planine ne strahuju od veće ili manje opasnosti od zaraze. One ostaju iste kao što su uvijek i bile! Opet ni mi, planinari i alpinisti, iako možda nijesmo zaraženi, ne znači da smo u planini sigurni i zaštićeni od drugih mogućih nesreća, naročito povređivanja, padova ili pak od usova i lavina. Čak šta više, sa povećanjem broja neiskusnih planinara u planinama, svi ti rizici se mogu povećati.

Stoga vas pozivamo da u planini budete izuzetno oprezni, kako u konačnom nebi izložili dodatnim većim opasnostima naročito one ljude koji bi možda trebali da vas spašavaju. Zbog svega toga i spasioci iz Gorske službe spašavanja moraju biti spremni da se nose sa većim rizicima tokom svojih akcija spašavanja kada u planinama dođe do ljudskih nesreća i povređivanja. Dodatno, tokom tih akcija spašavanja oni moraju nositi i zaštitne maske jer su i sami izloženi povećanom riziku od infekcije zbog neizbježne fizičke blizine sa povrijeđenim ili unesrećenim licima. Pored toga, svi treba da se nadamo i da nam bolnice neće biti prepunjene inficiranim ili oboljelim, kako bi mogle da prime sve kojima je potrebna medicinska pomoć.

Mi, kao Evropska planinarska asocijacija, nismo jedini koji strahuju da će u vrijeme pandemije Covid 19 naše popularne planine i planinska područja biti preplavljena izgleda ne samo planinarima, alpinistima, ljubiteljima prirode i radoznalim turistima. Zbog toga svima preporučujemo odlaske na manje popularna, manje posjećena i manje rizična odredišta.

Prisjetimo se da svaki naš odlazak u planinu ne mora obavezno biti kao neko takmičenje u postizanju što veće brzine, visine ili čak neki vid takmičenja sa samim sobom.

Naučimo da uživajmo u ljepoti tišine svih pa i manje (vizuelno) spektakularnih predjela.

Ne uznemiravajmo i dopustimo predah, kako šumama tako divljim životinjama od našeg uznemiravanja i prisustva u divljini, uopšte.

Pokušajmo da otkrijemo nove stvari u našem neposrednom okruženju koje će smanjiti emisiju CO2 i sačuvati naše živce!

Koristimo na bezbjedan način javni prievoz do odredišta za najbliže polaske u planine – korišćenje voza ili autobusa manje će nas koštati, a izbjeći ćemo i probleme sa parkiranjem.

Tokom vožnje, sa drugim licima, obavezno koristimo zaštitnu masku koja cijelo vrijeme treba da pokriva usta i nos. Kada tokom vožnje slušamo muziku, držimo jezik za zubima, ne pjevajmo i ne pričajmo puno, jer i kad i koliko god pametno pričamo možemo i mi biti ti koji će dovesti do širenja virusa i inficiranja drugih.

Na kraju, pokušajmo da sve svoje brige ostavimo za sobom dok smo još, stvarno ili virtuelno, u podnožju planina i prepustimo naše misli da slobodno „lete“ i uživaju u ljepotama i čarima planina! To nas održava zdravima.

EUMA je krovna organizacija evropskih planinarskih i alpinističkih udruženja i nacionalnih asocijacija iz 25 zemalja koja predstavlja gotovo 3 miliona članova.

EUMA ima za cilj da uključi planinarenje u prioritete Europske unije kao važan faktor za bolji kvalitet života, te da se potvrdi kao pouzdan partner u dijalogu sa institucijama EU.

EUMA se zalaže za slobodan i odgovoran pristup planinama, zalaže se za zaštitu životne sredine planinskih područja i izgradnju zajedničkog evropskog duha po kome planinarenje prevazilazi (administrativne) granice i poznate ljudske predrasude.

International Mountain Day – December 11, 2020

Appeal by the EUMA (European-Mountaineers)

We love the mountains – AND we respect the mountains, especially in times of Covid 19 and climate change!

Winter mountaineering and ski touring are particularly popular right now because the risk of infection in the outdoors is low. However, the dangers in the mountains are not impressed by more or less danger of infection. They remain as they have always been! Not being infected does not mean that we are immune to accidents, injuries from falls or avalanches. On the contrary: an increasing number of inexperienced ski-mountaineers will increase this risk.

So let’s be extra careful not to expose the people who will hopefully rescue us to additional dangers. Mountain rescuers have to face alpine risks because of the people who have been involved in an accident. In addition, they now have to wear protective masks during their strenuous work and are exposed to an increased risk of infection due to the physical proximity during the rescue operation. After that, let’s hope the hospital will not be overrun…

We, the European Mountaineering Federation, are not the only ones who fear that popular mountain areas will be overrun, especially in the pandemic season. We therefore recommend switching to “less cool” destinations.

Let us remember that not every experience has to be posted in competition.

Let us enjoy the silence of a less spectacular environment.

Let us allow both game and forest to relax a little.

Let us discover new things in our immediate surroundings, which saves CO2 and nerves!

Let us dare to take public transport to our tour destination – a train or bus doesn’t bite and saves us parking problems and fees.

If we carpool, then with mouth-and-nose protection. We turn on the radio and listen to music, keeping our mouths shut during the ride, because even when we talk smart we may be a virus-spreader.

And now we leave our worries behind in the valley and let our souls dangle in the mountains! That keeps us healthy.

Ingrid Hayek

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *