KOM CAR PLANINA – Hiking tura za studente na Vasojevićki Kom 2461

sdr

“Moćni spletovi Komova daju utisak snage i veličine, a njihove kamene piramide, koje su stihije tesale, odudaraju od okoline pod šumama i pašnjacima i svojim oštrim linijama daju planini silinu. Ovi vrhovi što štrče visoko… iznad ruba šumskih pojaseva čine da Kom izgleda kao Car planina“, kako veli Vus, impozantan i pun ljepota „božansveni Kom“, kako ga naziva Baldaći”.  Ovako je o Komovima pisao  Jagoš Radoslav Vešović daleke 1932.godine.  Prošle subote, 23. juna 2018. na Komovima su uživali članovi Studentskog sportskog saveza Crne Gore.

Studentski sportski savez je, u saradnji sa Planinarskim klubom “Visokogorci” i Planinarskim savezom Crne Gore, za svoje članstvo organizovao Hiking turu na Vasojevićki Kom 2461 m. Prema  jednoj od najimpresivnijih crnogorskih planina, iz Podgorice se, autobusom u 7.30 h, uputilo više od 50 učesnika, u pratnji iskusnih planinskih vodiča. Oni su preko Kolašina, Mateševa  i prevoja Trešnjevik stigli u podnožje Komova na katun Štavna oko 10.30h. Iako hladan vjetar i niska oblačnost nijesu obećavali, grupa se u 11 sati uputila prema postavljenom cilju, što se pokazao kao dobra odluka. Vrijeme se usput popravilo, vjetar koji je kasnije utihnuo i sunce koje se pojavilo iza oblaka, povoljno su uticali tako da staza nije bila previše klizava. Osim četvoro učesnika koji su odustali na samom početku, svi ostali su se nakon dva i po sata našli na vrhu Vasojevićkog Koma. Nekima od njih je ovo bio prvi uspon iznad  dvije hiljade metara što se smatra planinarskim “krštenjem”. Uslijedila je duža pauza za okrepljenje, fotografisanje i uživanje u  jedinstvenim pogledima koji se sa Komova pružaju na okolne planine. Nakon toga uslijedio je silazak prema katunu Štavna, uz povećani oprez i pažnju. Oko 16.30  u Eko selo “Štavna”, gdje su  ih čekali autobusi, vratili su se poslednji učesnici ovog zanimljivog i uzbudljivog pohoda.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *