Kamp orijentiringa Brezna 2023 i 3. Kolo lige PSCG – orijentacija

U terminu od 21. do 27. avgusta u Gornjim Breznima, u opštini Plužine, održan je tradicionalni Kamp orijentiringa, koji je vodio Dragutin Šlagi Vujović, načelnik Komisije za orijentacione discipline Planinarskog saveza Crne Gore. Orijentiring kamp se po 14. put održava u organizaciji SRD „Javorak“ iz Nikšića. Ova godina predstavlja rekordnu po broju polaznika kampa, budući da je ove godine kroz kamp prošlo 107 učesnica i učesnika. Pored polaznika iz Crne Gore, na kampu su bila djeca iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Hrvatske i Srbije.

 

Teren u Gornjim Breznima je idealan za sticanje osnovnih znanja o orijentacinom sportu, pa su polaznici veoma uspješno savladali svoje prve korake u upoznavanju sa njim. Kamp je bio stacionarin u dvorištu škole u Gornjim Breznima, a polaznici su spavali u šatorima i upoznavali se sa planinarskim načinom života. Polaznici su podijeljeni u tri grupe, najstariju koju je vodio Matija Vujović, srednju koju je predvodio Nikola Rabrenović, dok je Petar Kasom bio je zadužen za najmlađe orijentirce.

Prve večeri je održana prezentacija orijentiring sporta, kako bi se učesnici upoznali, kako sa sportom, tako i sa aktivnostima koje će biti realizovane. Naredni dani bili su predviđeni za praktično sticanje znanja, te su vođe grupa sa učesnicima, izlazili na teren i prenosili praktična znanja vezana za korišćenje karata i snalaženja po terenu.

Druge večeri organizovana je prezentacija ekspedicije SRD „Javorka“ na najviši vrh Turske, Ararat (5137mnv). Tokom projekcije filma svoje utiske sa ekspedicije i svoja znanja o planinarenju, podijelili su učesnici ove ekspedicije Ivan Kilibarda, Matija Vujović, Ilija Mijušković i Vuk Lazović.

 

Treće večeri, članica PK„Subra“ iz Herceg Novog, Iva Verigo je najmlađim polaznicima, održala predavanje na temu zmija i faune Crne Gore. Tokom četvrtog dana Iva, licencirani vodič UIAA,  održala je predavanje o prvoj pomoći i ponašanju u planini.

Četvrte večeri održana je projekcija filma “70 godina na visini”, koji prikazuje istorijat Planinarskog saveza Crne Gore.

U subotu 26. avgusta, održano je 3. Kolo Lige PSCG u orijentaciji, gdje su učešće uzeli polaznici kampa i takmičari iz planinarskih klubova. Pobjednici takmičenja po kategorijama su: Dječaci do 12 godina Pavle Milović, djevojčice do 12 godina Lucija Adžić; dječaci od 12 do 18 godina Đorđije Vukotić, djevojčice od 12 do 18 Nikolina Miljanić, muškarci preko 35 Vuk Šestović, žene preko 35 Milena Dukić; muškarci od 18 do 35 Matija Vujović, žene od 18 do 35 Anđela Janković.

Diplome je uručila predsjednica PSCG-a Tatjana Ivanović, a nagrade u vidu knjiga, najboljima je uručio veteran crnogorskog planinarenja Radivoje Muśo Vuković. Kamp je završen u nedjelju 27. avgusta i svi učesnici su iskazali svoje zadovoljstvo njegovom realizacijom, a reprezentacija Crne Gore je dobila još mnogo mladih orijentiraca – takmičara. I kao i svake godine veliku zahvalnost dugujemo našim velikim prijateljima – mještanima sela Gornja Brezna.

Slijede rezultati 3. Kola lige PSCG u orijentaciji:


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *