Izvještaj sa pohoda Sinjavina 2024

Dana 7. aprila 2024. godine, ekipa planinara sastavljena od preko sedamdeset članova krenula je na avanturu planinarenja po prekrasnom planinskom masivu Sinjavina, s planiranom rutom od Polja do vrhova Ckara i Gušterovog dola. Ruta je obuhvatala neke od najimpresivnijih dijelova ovog masiva, obećavajući spektakularne poglede na dolinu rijeke Tare i Mojkovca i okolnih sela.

Planinarski klubovi koji su uzeči učešća na ovom pohodu su: PK Vjeverica, PK Subra, PK Komovi, Ipa Planinar, PK Gorica, PSK Bjelasica, KVP Kapetan, PSK Dušan Bulatović Džambas, PK Sinjavina, mještani Polja te državljani Ukrajine i Rusije.

Domaćin Kampa Rabrenović, Goran, srdačno nas je dočekao sa toplom dobrodošlicom i poslužio nas s osvježavajućim pićem dobrodošlice, čime je dodatno upotpunio naša očekivanja. Gest domaćina bio je izuzetno ljubazan i cijenjen od strane članova ekspedicije, te smo se osjećali ugodno.


Početak ture bio je praćen manjim pehom, jer se kombi planinara iz klubova Vjeverica i Subra pokvario nedugo nakon prolaska mosta Moračica, što je uslovilo značajnim kašnjenjem.


Kako bi se izbjegla dalja kašnjenja, prva grupa od preko 45 planinara krenula je ranije, dok su članovi drugih klubova čekali dolazak zamjenskog prevoza.
Nova, uređena staza koja je bila obilježena vodila nas je kroz prekrasne pejzaže. Usput smo imali priliku posjetiti tri novouređena vodoizvora te uživati u udobnosti dvaju vidikovaca.


Uprkos vrućem vremenu, grupa je odlučno napredovala prema cilju. Dio planinara s manjom kondicijskom spremnošću odlučio se vratiti nakon što su dosegnuli svoj limit izdržljivosti.


Nakon nekoliko sati uspona, uspjeli smo doseći vrhove Ckara i Gušterovog do. Osjećaj postignuća bio je nevjerojatan, a pogled s vrha bio je spektakularan.
Članovi klubova Vjeverica i Subra stigli su nakon određenog kašnjenja, ali su se uspješno pridružili grupi na vrhu, unoseći dodatnu pozitivnu atmosferu.

Nakon odmora kod planinarskog domu Ckara, grupa se podijelila. Jedan dio je krenuo istim putem natrag, dok je drugi koristio alternativnu rutu koja je uključivala makadamski put i kružnu turu preko Katuničkog brda.


Spuštanje je proteklo uz oprez kako bi se izbjegle moguće ozljede.

Nakon završetka ture, domaćini Kampa Rabrenović, Goran i Slavenka, srdačno su nas dočekali na kraju naše avanture. Pružili su nam toplu dobrodošlicu i poslužili nas s osvježavajućim pićem
. Nakon što smo se osvježili, uslijedio je bogat obrok koji je uključivao raznovrsne delicije.


Domaćin nas je počastio tradicionalnim jelima, uključujući pasulj, kako posni tako i mrsni, bogatu salatu te slatki desert. Ponuda hrane bila je obilna i raznolika, te smo uživali u autentičnom ukusu domaće kuhinje. Uprkos velikom broju učesnika, hrane je bilo u izobilju, a atmosfera uz muziku je bila vesela i opuštena.


Čak ni najveći gurmani među nama nisu uspjeli iscrpiti sve što je bilo ponuđeno, što svjedoči o velikodušnosti i gostoljubivosti domaćina. Ovaj završni dio naše avanture bio je prava poslastica i dodatno je obogatio naše iskustvo planinarenja po Sinjavini.


Planinarenje na Sinjavini bila je nevjerovatna avantura ispunjena izazovima, ali i predivnim pogledima i iskustvima. Svi članovi ekipe imali su priliku testirati svoje vještine i izdržljivost te uživati u ljepoti prirode. Ova tura definitivno će ostati u sjećanju svih nas kao jedno od nezaboravnih iskustava u planinarenju.

Dragoljub Krgović, PK “Sinjavina”


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *