Izvještaj sa planinske trke 9th „Winter Adventure Race – Bjelasica 2023″

U nedelju 05. marta 2023. godine, na Bjelasici je održana zimska avanturistička trka „9th Winter Adventure Race – Bjelasički maraton 2023“ u organizaciji Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore” u saradnji sa Turističkom organizacijom Kolašin, Planinarskim savezom Crne Gore, Opštinom Kolašin i uz podršku Ministarstva sporta i mladih.

Trka je održana u disciplini krplje, turne skije i nordijske skije, na stazi dužine 13 km i visinskom razlikom od 600 m. Start i cilj je bio na novom skijalištu Kolašin 1600 a takmičari su imali zadatak da prođu 4 kontrolne tačake na različitim lokacijama Bjelasice.

Na trci je učestvovalo je 65 takmičara, od čega 11 žena i 45 muškaraca. Takmičenje je bilo u tri kategorije: krplje, nordiske skije i turno skije. Sticajem okolnosti zbog nepovoljne meteo situacije staza je skraćena za 3 km, pemještanjem kontrolne tačke sa Zekove glave na Troglavu . Tokom cijele trke vremenske prilike su išle u korist takmičarima sa temperaturom na startu od -5 setepeni C i danom sa blagim sniježnim padavinama i maglom. Takmičenje prošlo u najboljem redu i bezbjedno. Trku je završilo 56 takmičara u predviđenom vremenskom roku do 14.30 časova.

U okviru trke „9th Winter Adventure Race – Bjelasički maraton 2023“ je održano i prvo kolo lige planinskog trčanja PSCG, a učešće je uzelo 27 takmičara iz 9 klubova. 

U okviru lige u planiskom trčanju PSCG, prvo mjesto je zauzeo Branislav Baltić iz PK „SINJAJEVINA“ sa vremenom: 02:02:41. Drugo mjesto zauzeo je Savo Matković iz AK „NISKOGORCI“ sa vremenom 02:32:12, dok je treći bio Denis Vorobev iz PK „SUBRA“ sa vremenom 02:34:05.

 Pobjednica u ženskoj konkurenciji je ove godine, Marija Zogović iz PSK „OČNJAK“ sa vremenom 02:55:09. Drugo mjesto zauzele su takmičarke Milica Đukanović iz KVP „KAPETAN“ i Dragana Krković iz PK „VISOKOGORCI“ sa vremenom 03:00:07, a treće Olivera Božanović iz PK „GORICA“ sa vremenom 03:08:58.

U konkurenciji klubova najviše bodova u prvom kolu osvojio je PSK „OČNJAK“. Drugi su po osvojenim bodovima KVP „KAPETAN“, dok su treće mjesto zaizeli trkači iz PK „GORICA“.

Medalje i pehare uručilii su Tatjana Ivanović predsjednica Planinarskog saveza Crne Gore i Aleksandar Đajić predsjednik kluba „Visokogorci Crne Gore“.

Ovom manifestacijom „Visokogorci Crne Gore“ pokušavaju da svjetske trendove u avanturističkim sportovima dovedu u Crnu Goru, koja ima sjajne potencijale za takmičenja u prirodi, posebno u planinarskim sportovima, što može dati značajan doprinos zimskoj planinskoj turističkoj ponudi naše države.

U nastavku slijede tabele po kategorijama, a naredno drugo kolo zakazujemo poslednjeg vikenda u mjesecu maju, na planini Orjen na trci „Orjensko srce“ u organizaciji PK „SUBRA“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apsolutni pobjednik trke je  Željko Rondović, stazu na nordiskim skijama prošao je za 1 sat 51 minuta i 00 sekunde.

U disciplini krplje, kod muškaraca pobijedio je Branislav Baltić  sa vremenom: 02:02:41. Drugo mjesto zauzeo je Boško Šćepanović sa vremenom 02:12:30,  a treće Savo Matković sa vremenom 02:32:12.

Pobjednica u ženskoj konkurenciji je ove godine, Marija Zogović sa vremenom 02:55:09. Drugo mjesto zauzele su takmičarke Milica Đukanović i Dragana Krković sa vremenom 03:00:07, a treće Olivera Božanović sa vremenom 03:08:58.

U disciplini turne skije kod muškaraca je najbolji bio Aleksandar Puletić sa vremenom 02:32:04, drugoplasirani je Nikola Maksimović sa vremenom 02:32:05, a treće Dušan Bošković sa vremenom 04:10:00.

Na nordijskim skijama pobjednik u ovoj disciplini je Željko Rondović je stazu na nordiskim skijama prošao za 1 sat 51 minuta i 00 sekundi. Drugoplasirani je Dragutin Vuković sa vremenom 02:07:38. Pobijednica u ženskoj konkurenciji je Vesna Perović sa vremenom 3:52:00.

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *