Izvještaj sa planinarskog pohoda na vrh Prutaš

Povodom Dana opštine Plužine, dana 01. avgusta 2021. godine održan je 14. tradicionalni planinarski uspon na vrh Prutaš (2393 mnv) u organizaciji Sportskog planinarskog kluba „Piva“ Plužine i Parka prirode „Piva“ iz Plužina. Pokrovitelj ove planinarske manifestacije je Opština Plužine.

Na ovoj planinarskoj manifestaciji učestvovalo je oko 80 planinara i ljubitelja prirode iz Plužina, Nikšića, Podgorice, Herceg Novog kao i planinari iz Srbije.

Mjesto okupljanja pred uspon planinara je bio u Todorovom dolu koji se nalazi na južnim obroncima Prutaša. Poslije okupljanja i kratkog dogovora i upoznavanja planinara sa planinarskom maršrutom, planinari su krenuli na uspon u 09.00 sati, i popeli se na vrh Prutaš do 11.00 sati. Na vrhu Prutaša smo se zadržali oko 1 sat odmarajući i uživajući u prekrasnom pogledu sa vrha. Vrijeme je bilo vedro sa vjetrom, tako da se vrućina nije osjećala. Sa  vrha se pruža veličanstven pogled na Orjen, Lovćen, Rumiju, Prokletije, Komove, Moračke planine, Durmitor, Volujak, bosansko-hercegovačke planine. Faktički, sa ove predivne planine može se vidjeti gotovo cijela Crna Gora. I pored sušnog perioda vegetacija na ovoj planini je zelena i bujna.

Ova planinarska staza, spada u staze srednje težine. Visinska razlika koja se prelazi je oko 580 m.

Silazak je izvršen preko Škrčkog ždrijela, tako da su se svi planinari bezbjedno vratili u Todorov do 14.30 h, gdje je za sve učesnike pohoda kod izvora organizovan planinarski ručak sa osvježenjem.

Ovu manifestaciju su podržali Uprava za sport i mlade i Planinarski savez Crne Gore, čiji je predsjednik dr Dragan Bulatović, učestvovao na usponu.

Potpredsjednik PK „Piva“ Plužine

Dobrislav Bajović


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *