Izvještaj sa planinarske ture Traboin – Çemerr – Gĕrzoj

Planinarski klub “Sinjavina” iz Mojkovca, organizovao je planinarski pohod Traboin-Çemerr-Gĕrzoj.
Tura koja je održana 14. aprila 2024. godine, okupila je oko 60 planinara iz različitih djelova regiona i šire. Staza je bila pažljivo pripremljena i obilježena, što je olakšalo kretanje i omogućilo učesnicima da u potpunosti uživaju u planinarenju.

Nažalost, pri dolasku na startnu tačku u Traboinu, otkriveno je da su u poslednjih 24 časa, izbrisane sve oznake sa početka staze, u dužini od oko 400 metara. Ovaj čin, iako demotivirajući, učesnike nije spriječio da nastave sa planiranom rutom. Zapanjujuće je kako je neko mogao uništiti trud uložen u uređenje staze i ometati aktivnosti koje promovišu ljubav prema prirodi.

Planinari iz Herceg Novog, Kotora, Bara, Podgorice, Mojkovca, Nikšića, Beograda, Novog Sada, Rume, Ukrajine i Rusije uživali su na ovoj stazi. Uz izvanredno široko očišćenu stazu, posjetioci su uživali u mirisu tek prolistale prirode nakon zimskog sna, uz pogled na rijeku Cijevnu. Ova prelijepa ruta obilovala je raznobojnim cvjetnim aranžmanima i zelenilom, što je dodatno pojačalo doživljaj ljepote prirode. Uslijedio je odmor i ulazak u pećinu Gerzoj. Taj misteriozni pećinski lavirint, otkrivao je svoju unutrašnju ljepotu kroz svjetlost koja je probijala kroz otvore i stvarala igru sjenki i svjetlosti duž stjenovitih zidova. Na stazi i unutar same pećine, djeca su bila poput istraživača, otkrivajući svaki kutak prirode sa znatiželjom i oduševljenjem. Njihova živopisna energija dodavala je poseban šarm ovom putovanju. Na stazi, djeca su jodala sa osmjehom na licu, zaustavljajući se ponekad da prouče neobične oblike kamena ili da se dive cvjetovima duž staze. U pećini, njihova radoznalost je dostizala vrhunac, dok su istraživali svaki skriveni prolaz i zavoj, izražavajući divljenje prema prirodnim formacijama i čudesnim svjetlosnim igrama koje su se stvarale duž stjenovitih zidova. Njihova prisutnost dodavala je ne samo radost, već i novu perspektivu ovoj izuzetnoj avanturi.

Planinari su oduševljeno istraživali svaki korak staze, dok su se uspinjali ka vrhuncu njihovog avanturističkog poduhvata. Njihovo oduševljenje nije bilo samo zbog fizičkog napora, već i zbog duboko doživljenog spoja sa prirodom. Ipak, osjećao se i blagi nemir zbog neuobičajene vrućine za ovo doba godine, a nedostatak vode na stazi dodatno je pojačavao izazove njihovog planinarenja.

Osim entuzijazma i truda planinara, važno je istaći značaj finansijske podrške koju su pružile nevladine organizacije, Vlada Crne Gore, Evropska unija i druge humanitarne organizacije Evrope, pri uređenju ove planinarske rute. Podrška je omogućila postavljanje desetina klupa duž staze, korpi za smeće i smjerokaza, što je značajno unaprijedilo infrastrukturu i udobnost planinarske ture. Bez ovih sredstava, realizacija ovako zahtjevnog projekta bila bi značajno otežana. Zato se zahvaljujemo svim donatorima, koji su omogućili da planinari i ljubitelji prirode uživaju u sigurnom i udobnom okruženju tokom ove ture. Njihova podrška ne samo da je doprinijela praktičnim aspektima planinarske rute, već je i simbolizovala važnost očuvanja prirode i promocije aktivnog života u skladu s prirodnim okruženjem.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *