Izvještaj sa planinarske manifestacije „Sinjavina – Gusar 2018”

Planinarski klub „Sinjavina“ iz Mojkovca je u nedjelju 23. 09. 2018. godine, organizovao planinarsku manifestaciju pod nazivom “ Sinjavina – Gusar 2018”. Na manifestaciju se prijavilo preko pedeset planinara iz Podgorice, Herceg Novog, Nikšića, Bijelog Polja, Mojkovca… Od klubova koji su se odazvali pozivu učestvovali su: IPA Planinar, PK “Gorica”, SRD “Montenegro tim”, PK “Subra”, PK “Sinjavina”. Učestvovao je i veći broj planinara koji isu članovi planinarskih klubova.

 

U zakazano vjijeme, na početak staze kod česme „Vrelo“, okupilo se društvo željno uživanja u prirodi. Sa sjeverne strane brda, kroz bukovi šumu, uz lagani tempo i češće pauza radi snimanja TV priloga, za nešto duže od dva sata i uz savladavanje visinske razlike od 600m, izlazimo na plato goletne Sinjavine.

Počinje se lakše disati jer je vlaga koju ispušta bukova šuma, sada nestala. Odmaramo i presvlačimo znojavu garderobu. Nakon pređenih 5,5km, i savladanom visinskom razlikom od 850m stižemo na vrh Gusar  (1907mnv), sa kojeg se pruža predivan pogled na Bjelasicu, Goleš, Komove, Kučke planine, Tornu, Moračke planine, Jablanov vrh, Durmitor, Ljubišnju, Prošćenske planine, Kopaonik, Prokletije, dolinu rijeke Štitarice…

Uz kratke TV izjave i uživanje u prelijepom danu,vraćamo se istom stazom. Usled spuštanja strmim dijelom staze mnogi imaju poteškoće zbog neadekvatne obuće, pa ovo iskustvo  daje „zadatak“ da se kupi prva i osnovna stvar  potrebna za planinarenje, planinarske cipele. Ponovo se osvježavamo kod hladne izvorske česme „Vrelo“. Organizatori iz PK „Sinjavina“; Dragoljub i Tatjana Krgović su se potrudili da planinarima u svojoj kući u Štitarici posluže ručak i hladno pivo.Tako se jedan divan dan proveden u prirodi završava srdačnim druženjem.

Dragoljub Krgović

PK „Sinjavina“

Podgorica,  17. 09. 2018. godine


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *