Izvještaj sa obuke za markiranta PSCG I stepen-pripravnik i planinarskog pohoda „Uspon na Ljubišnju“

U organizaciji kluba vojnih planinara Crne Gore “KAPETAN” a uz podršku Planinarskog saveza Crne Gore, Vojske Crne Gore, Ministarstva sporta i mladih, Ministarstva odbrane, Crnogorskog saveza sportske rekreacije „SPORT ZA SVE“, opštine Pljevlja i Turističke organizacije Pljevlja u vremenu od 19. do 21. avgusta 2022. godine realizovana je manifestacija II Planinarski pohod „Uspon na Ljubišnju“.

 

U okviru ove manifestacije realizovana je po prvi put u Crnoj Gori obuka za markiranta PSCG I stepen – pripravnik po novom Programu obuke za sticanje zvanja markiranata PSCG, shodno članu 32. Zakona o sportu i odluke UO PSCG broj 62-2-7/2014 i broj 10-1/2021. Obuci su prisustvovala 23 polaznika, 21 polaznika iz KVP CG “KAPETAN” i 2 polaznika iz PK „Gorica“ iz Podgorice. Realizacija obuke je počela s obraćanjem predsjednika KVP CG “KAPETAN” Miloja Kneževića svim polaznicima obuke sa željama dobrodošlice u Pljevljima i uspješnom realizacijom obuke, a zatim je načelnik komisije za markacije, planinarske staze, pješačke puteve i registar Pavle Bandović izrazio zadovoljstvo što se po prvi put od donošenja novog Programa obuke za sticanje zvanja markiranata PSCG obuka realizuje uz veliki broj polaznika. Sve polaznike je pozdravio i predsjednik PSCG Dragan Bulatović i tom prilikom ukazao na značaj realizacije obuke za markiranata PSCG, koji će prenošenjem svojih znanja i pravilnim radom doprinijeti da planinarske staze koje imamo u našoj državi budu što bezbjednije za kretanje planinara a samim tim i za bolju turističku valorizaciju planina Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

 

Po završetku uvodnih riječi sa realizacijom obuke otpočeo je Dragomir Potpara koji je na početku predstavio program i plan trodnevnih aktivnosti, a potom otpočeo sa realizacijom nastavnih sadržaja. U okviru nastavnih sadržaja obrađene su teme:

 • Pojam i vrste planinarskih staza.
 • Markacije (osnovne, dopunske, pomoćne).
 • Tipska vertikalna signalizacija na planinskim stazama.
 • Infrastruktura na planinarskoj stazi.
 • Pojam markiranja, uređenja i održavanja (tekućeg) planinarskih staza.
 • Zadaci markiranata pri uređenju i održavanju staza i infrastrukture.
 • Sredstva za markiranje i alati.
 • Odjeća i obuća za rad i zaštitu na terenu (planinarskoj stazi).
 • Osnovna pravila pri markiranju – remarkiranju.
 • Praktičan rad na pripremi podloga i iscrtavanje markacija, radovi na tekućem održavanju i uređenju staza.
 • Snimanje parametara staze.
 • Mjere zaštite u toku markiranja, uređenja i održavanja.

U toku realizacije teoretskog dijela obrađena je sva neophodna dokumentacija koja je potrebna za jednu planinarsku stazu, zaključno sa završnim izvještajem koji se predaje Komisiji za markacije, planinarske staze, pješačke puteve i registar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugog dana, u ranim jutarnjim satima, sa realizacijom obuke je nastavljeno u masivu planine Ljubišnje na planinarskoj stazi nacionalne mreže broj 902.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na samoj stazi pored prikaza praktičnog rada i uvejžbavanja postavljene su dvije zimske markacije i nova kutija na vrhu Ljubišnje, Dernjačištu 2238 mnv. Svo vrijeme trajanja i realizacije obuke, načelnik za markacije, planinarske staze, pješačke puteve i registar Pavle Bandović je sa svojim neprikosnovenim znanjem, iskustvom i savjetima doprinio da se obuka realizuje za najvišu ocjenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po završetku praktičnih radnji polaznici su realizovali test – pisanu provjeru znanja.

Tog dana, nakon završenih aktivnosti na obuci, oko 15 časova, počele su aktivnosti iz programa planinarskog pohoda „Uspon na Ljubišnju“, dolazak i prikupljanje planinara i gostiju na Trišovoj poljani-Jezercu uz podizanje kampa, pripremi zajedničke večere za sve prisutne, druženje uz logorsku vatru….

Zajedničkoj večeri i druženju od značajnijih gostiju istakli bi prisustvo predsjednika PSCG g-dina Dragana Bulatovića i predsjednika Crnogorskog saveza sportske rekreacije “SPORT ZA SVE” g-dina Gligorija Vojinovića. Na samoj zajedničkoj večeri predsjednici su izrazili zadovoljstvo organizacijom ove manifestacije. U toku zajedničke večere svim prisutnima su podijeljeni prigodni pokloni za sjećanje na II planinarski pohod “USPON NA LJUBIŠNJU 2022”.

I pored (relativno) loših vremenskih uslova na Trišovoj poljani se okupilo oko 100 planinara i gostiju, koji su došli iz skoro svih opština Crne Gore da bi ispoštovali planinarski pohod koji je posvećen Đoku Vukoviću i ostalim građanima Pljevalja koji su preminuli od virusa COVID-19.

Jutro 21.08.2022.godine je bilo prohladno i svježe, učesnici su se pripremili za pohod te sačekali dolazak poslednjeg terenskog vozila, koje je prevozilo planinare iz Vrbe do Trišove Poljane.

U ime organizatora, svim planinarima se pozdravnim govorom obratio predsjednik kluba Miloje Knežević, ističući značaj organizovanih aktivnosti, podsjećajući na životni put Đoka Vukovića i njegov doprinos u afirmaciji aktivnosti u okviru kluba. Takođe, planinarima se obratio predsjednik PSCG Dragan Bulatović, pozdravljajući sve prisutne iznoseći značaj planinarstva i sprovođenje zdravih stilova života i poželio svima srećan uspon.

Nakon iznošenja upustava i mjera sigurnosti za pohod na čelu kolone od nešto više od 60 planinara kreće Dragomir Potpara a svi ostali prate ga razgledajući prelijepu planinu Ljubišnju. Cijelo vrijeme uspona planinare je pratilo maglovito vrijeme, pa planinari koji su došli iz raznih krajeva Crne Gore, nisu mogli vidjeti i uživati u svim ljepotama planine Ljubišnje. Zbog loših vremenskih uslova staza je bila klizava i kretanje je bilo otežano i najiskusnijim planinarima koji su nesebično pružali pomoć mladim i neiskusnim planinarima, koji su prvi put u planini ili na ovakvom terenu. Na usponu su bila lica starija od 70 godina kao i djeca koja su mlađa od 10 godina. Svi planinari su bezbjedno izašli na vrh Dernjačište 2238 mnv.

Izlaskom na sami vrh magla je sužavala poglede koji se šire prema Durmitoru, Volujaku, Sinjajevini, Bjelasici, Komovima kao i bližem Obziru, Bunetini i Liscu. Sa vrha, ovom prilikom, nijesu mogli da se vide kanjoni Tare, Ćehotine i Drage.

Po završenom izlasku na vrh, napravljen je kratak odmor zbog lošeg vremena, par zajedničkih fotografija te je ubrzo uslijedio povratak u kamp, đe je bio pripremljen ručak – vojnički pasulj i osvježenje.

Po završenom ručku i odmoru, organizovana je (mala, skromna, planinarska) svečanost na kojoj je predsjednik PSCG g-din Dragan Bulatović dodijelio sertifikate svim licima koja su uspješno završila obuku za zvanje Markirant PSCG – pripravnik, a izvođaču obuke  Dragomiru Potpari se dodijelio III (treći) stepen zvanja „INSTRUKTOR PSCG“.

Izvještaj izradio: Dragomir Potpara

KVP „Kapetan“


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *