Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/pscgtkst/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1501

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/pscgtkst/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1506

Izvještaj sa memorijalnog zimskog pohoda Nenad Vukomanović – Vukšin marš


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/pscgtkst/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1501

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/pscgtkst/public_html/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1506

U subotu, 25. januara je na Bjelasici, u organizaciji Kluba vojnih planinara „Kapetan“ održan 3. Memorijalni zimski pohod „Nenad Vukomanović“ – VUKŠIN MARŠ 2020.

Pohod je otvorio, prisutne pozdravio i napravio kratak osvrt na životni put Nenada Vukomanovića, predsjednik Kluba pukovnik Milutin Đurović. On se zahvalio svim učesnicima, pojedincima i institucijama koje su podržale održavanje ovogodišnje manifestacije.

Marš je bio planiran kao pohod na skijama i krpljama, ali je zbog nedostatka snijega realizovana pješačka tura pravcem:  Ski centar „Kolašin 1600“ – Vranjak – Troglava – Zekova Glava.

Više od 130 učesnika iz svih krajeva Crne Gore je uzelo učešće na pohodu. Većina njih je popela vth Troglava. Vrijeme je bilo oblačno i na visinama iznad dvije hilade metara je vladao jak mraz praćen udarima vjetra. Urkos tome, 52 najupornija planinara (među kojima je bilo od onih najmlađih do ljudi u osmoj deceniji života) su se domogli Zekove Glave (2117 mnv).

Kratak predah i topla atmosfera sa osjećajem zadovoljstva zbog ostvarenog cilja su preovladavali drugim po visini vrhom Bjelasice. Na taj način je, na kratko, oživjela surova, vjetrom i munjama oblikovana, a u ledu „okovana“ Zekova Glava. Ovog puta povod je bio sjećanje na uzornog starješinu VCG i člana Kluba vojnih planinara Nenada Vukomanovića, čije je poslednje planinarenje bilo upravo na Bjelasici, nakon kojeg je samo nekoliko sati otišao u visine dostojne njemu, …odakle se proseže pogled na sve ne ostvarene  planinske i životne vrhove! Dio ovogodišnjeg memorijalnog planinarskog događaja su bile Nenadove supruga i kćerka.

Po završenom usponu i organizovano je planinarsko druženje u Domu na Vranjaku, gdje su evocirane uspomene na kolegu i druga.

VELIKI BROJ UČESNIKA

U klubu vojnih planinara „Kapetan“ jako su zadovoljni brojem učesnika i odnosom prema ovom, ispostavilo se, najmasovnijem planinarskom događaju u zimskim uslovima u Crnoj Gori. Vjerovatno bi broj učesnika bio čak i veći da nijesu bili najavljeni nepovoljni vremenski uslovi uključujući i kišne pljuskove.

U Klubu vojnih planinara ne skrivaju zadovoljstvo što je sve proteklo u najboljem redu. Ako uzmemo u obzir nepredvidljive vremenske uslove i samo mjesto oržavanja (gdje je nemoguć pristup motornim vozilima) sve je ipak bilo na visokom organizacijskom nivou, što se i moglo čuti od strane brojnih učesnika. Na taj način se i ovog puta potvrdilo da entuzijazam, kolegijalnost i profesionalan odnos mogu dati samo dobre rezultate.

PODRŠKA PARTNERA

Ovu, kao i mnoge dosadašnje aktivnosti kluba vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“ je podržalo Ministarstvo odbrane Crne Gore i Vojska Crne Gore.  Poseban doprinos veoma uspješnoj organizaciji ovogodišnjeg memorijala su dali pripadnici Logističkog bataljona i pripadnici jedinica stacioniranih u kasarni „Breza“ u Kolašinu (3. pješadijska četa i Centar za planinsko ratovanje), kao i „BLT -prevoz“ i prijatelji iz nekoliko planinarskih klubova iz zemlje.

 

KVP CG „Kapetan“


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *