Izvještaj sa memorijala general Danilo Jauković

U organizaciji Kluba vojnih planinara “Kapetan” a uz podršku Planinarskog saveza Crne Gore, Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, Opštine Žabljak, SRD „Pivara Trebjesa“ i Ministarstva sporta i mladih, u periodu od 12. do 14. jula 2023. godine na Durmitoru je održan 46. Memorijalni planinarski pohod “General Danilo Jauković”.

Najznačajnija aktivnost u okviru Memorijala, je bio tradicionalni uspon na najviši vrh Durmitora – Bobotov kuk (2.523 mnv), koji je realizovan 13. jula, čime je objedinjeno obilježavanje Dana državnosti Crne Gore i Dana Kluba vojnih planinara “Kapetan”.

Program Memorijala počeo je polaganjem cvijeća na spomenik Narodnog heroja, generala i planinara Danila Jaukovića na gradskom groblju na Žabljaku. Cvijeće je položila delegacija u sastavu gospodin Zoran Vojinović – član UO PSCG i potpukovnik Miloje Knežević – predsjednik kluba vojnih planinara „KAPETAN“ i tom prilikom su odali poštu pioniru vojnog planinarstva u Crnoj Gori, podsjećajući na njegovu ulogu i doprinos razvoju planinarstva u Crnoj Gori i ukupnom razvoju žabljačke opštine.

Tokom prvog dana Memorijala, u popodnevnim časovima, uređen je kamp u Dobrom dolu, nakon čega je uslijedilo okupljanje planinara i ljubitelja prirode iz svih krajeva Crne Gore, iz država regiona i inostranstva, večera i tradicionalno druženje uz logorsku vatru do kasno u noć.

Rano izjutra 13. jula, nakon pozdravne riječi predsjednika Kluba vojnih planinara “Kapetan” potpukovnika Miloja Kneževića, koji je i predvodio uspon, planinari su se uputili ka najvišem vrhu Durmitora. Sunčano i toplo vrijeme išlo je na ruku planinarima te su uspon i povratak realizovani u najboljem redu. Posebne impresije sa uspona ponijeli su gosti iz regiona, kao i mladi članovi Kluba koji su prvi put otkrili čari durmitorskog kraja.

Kao i tokom prethodnih godina, program Memorijala nudio je i obilazak Škrčkih jezera, pa se dio planinara odlučio za tu atraktivnu turu.

Po povratku sa uspona, uz podršku Vojske Crne Gore, organizovan je zajednički ručak i osvježenje u kampu u Dobrom dolu. Ostatak dana protekao je u prijatnoj atmosferi, obilazak obližnjih prirodnih atrakcija i druženje uz logorsku vatru.

Treći dan planinarske manifestacije, 14. jul, bio je rezervisan za 2. kolo Lige PSCG u orijentiringu, koje se održalo u okolini Crnog jezera na Žabljaku. Učešće je uzelo dvadesetak takmičara iz različitih crnogorskih planinarskih klubova, koji su se takmičili u pet kategorija – žene od 18 do 35 godina, žene 35+ godina, muškarci od 18 do 35 godina, muškarci 35+ godina i dječija kategorija u kojoj su svoje znanje iz planinarske orijentacije pokazali najmlađi članovi. Pod nadzorom Dragutina Vujovića, načelnika Komisije za orijentacione discipline PSCG, takmičenje je startovalo u 8 časova.

Prvo mjesto u kategoriji žene 18-35 godina osvojila je Dragana Obradović iz PK „Durmitor“, dok je drugo mjesto pripalo Milici Đukanović, članici KVP “Kapetan”.

U kategoriji žene 35+ godina najbolja je bila Jelena Milutin iz PK “Gorica”, a drugo mjesto je pripalo Oliveri Božanović iz istog kluba.

U kategoriji muškarci 35+ prvo mjesto je pripalo Vuku Šestoviću iz PK „Gorica“, drugo Miloju Kneževiću iz KVP “Kapetan”, dok je treće mjesto zauzeo Darko Mugoša iz PK „Gorica“.

U kategoriji juniora najbolji su bili Petar Knežević iz PSD „Javorak“ a drugo mjesto je pripalo Petru Ostojić iz KVP „Kapetan“.

Medalje i diplome najboljim takmičarima uručili su Dragutin Vujović ispred Planinarskog saveza Crne Gore i Vuk Šestović iz PK “Gorica”.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *