Izvještaj sa manifestacije „Stazom Veljka Vlahovića“

Planinarski savez Crne Gore je po deveti put zaredom organizovao manifestaciju „Stazom Veljka Vlahovića“ u saradnji sa SUBNOR, PK „Montenegro Tim“, KVP „Kapetan“, Crnogorski savez sportske rekreacije „Sport za sve“ i SRD „Pivara Trebjesa“.
Stazu su u čast našeg proslavljenog revolucionara, španskog borca i narodnog heroja Jugoslavije Veljka Vlahovića, obnovili planinari i po prvi put je organizovano pohodili 6. septembra 2015. godine.
Po planu programa manifestacije planinari su se 3. septembra 2023. godine, u 9 časova sastali na polaznoj poziciji u kanjonu Platije (u mjestu Abisinija).
Predsjednica Planinarskog saveza Crne Gore Tatjana Ivanović je u svom obraćanju poželjela dobodošlicu i uspješan pohod svim učesnicima, nakon čega su se planinari uputili ka rodnoj kući Veljka Vlahovića na Trmanju.
Grupu iskusnih planinara činili su članovi PK „Komovi“, PK „Gorica“, KVP „Kapetan“ iz Podgorice, PSK „Cmiljače“ iz Bijelog Polja, PSK „Kom“ iz Andrijevice, PK „Montenegro Tim“ iz Nikšića, te planinari iz primorskih gradova Crne Gore.
Posle savladanih oko 800 metara nadmorske visine, učesnici pohoda su bili u 13h na Trmanju, gdje su ih čekali članovi SUBNOR-a, na čelu sa predsjednikom Zuvdijom Hodžićem.
Minutom ćutanja prisutni su odali počast docentu doktoru Mirku Jakovljeviću, dugogodišnjem saradniku i prijatelju Planinarskog saveza Crne Gore.
Polaganje vijenca na bistu Veljka Vlahovića izvršili su član Upravnog odbora PSCG Miloš Bulatović, potpredsjednik SUBNOR-a Milojica Dakić i predstavnik UBNOR-a Kolašina Miličko Bulatović, koji su se prigodnim govorom obratili prisutnima. Miloš Bulatović je govorio o Vlahoviću kao velikanu naše istorije i izrazio vjerovanje da će planinari i dalje hodati njegovim stazama slobode. Milojica Dakić je podsjetio na bogatu biografiju Veljka Vlahovića, njegov revolucinarni put i njegovom značaju na društveno-političkoj sceni Jugoslavije, nakon II svjetskog rata. Program je vodila Danijela Bošković.
Nakon zajedničkog ručka i osvježenja, učesnici su nastavili druženje na Trmanju.
Planinarski savez Crne Gore zahvaljuje Centru bezbjednosti Kolašin, na omogućavanju bezbjednog polaska i povratka planinara na dijelu magistralnog puta na Abisiniji, te Ministarstvu sporta i mladih i Ministarstvu odbrane Crne Gore na veoma značajnoj podršci u organizaciji ove manifestacije.

Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *