Izvještaj sa manifestacije Dani Gorice na Bukumirskom jezeru

Planinarski  klub  „Gorica“ “ je uspješno, po 20. put, realizovao  tradicionalnu  planinarsku manifestaciju „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru“ , 24. i 25.07.2021. godine.

Prema planu  i programu   učesnici  su se  okupili  u ranim  popodnevnim  satima  u planinskoj kući „Petrović“ na katunu  Petrovića,  blizu Bukumirskog  jezera,  kako  bi  u 15h  popeli  obližnji  Velji vrh 1916 m. Kružna tura sa usponom je trajala  oko  5,5 h, a sa vrha  se pružao  jedan  od  najljepših  pogleda  na dolinu Bukumirskih  jezera, Crnu planinu sa Magličem,  iza kojih  izranjaju  veličanstveni  vrhovi Komova.

U  večernjim satima  pridružilo nam se  šest planinara iz SRD “Montenegro tim“ iz  Nikšića, koji su svoj  kamp  podigli  uz Bukumirsko jezero.  Uz naše članove  kao gost  sa nama  je bio i rumunski konzul  Radu Gorincioi. Glavni dan manifestacije i planinarenja je bila nedjelja, sa planiranim  usponom na  Štitan 2172 m  i Surdup 2184 m i lakša  kružna tura  vrhovima  Bigeza 1979 m. Na polasku  u 8 h  pristižu nam  novi gosti  iz  Kolašina,  ugodno nas  iznenađuje  predsjednik  Planinarskog saveza Crne Gore prof. dr  Dragan Bulatović  sa djecom Višnjom i Ivom, a sa njima je bio i predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato  Bulatović, koji se odmah  priključuju  prvoj  grupi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijeme  je  bilo  prelijepo, toplo  i sunčano.  Uspon   je  odrađen  preko prevoja između Štitana i Toljevaca,  prvo  na Štitan a potom na Surdup, a silazak nestandardnim pravcem  i nemarkiranom stazom po  krševitom terenu  i  snježnom smetu  u  smjeru  sjeverozapada  i  prevoja  sa kojeg se silazi  ispod  Veljeg vrha  na katun kosorskih  Petrovića.  Tura je trajala  8 sati, vodič na turi je bio Rajko Mićković.  Lakša tura  je pošla  stazom CT-1, koja ide  kosom  Torača  i preko izvora  Torača  do na  prevoj, skrenula   jugoistočno  postepeno  se  penjući  do grebena  Bigeza, zaobilazeći  prve vrhove  ili  kako ih zovu Pasjake. Umjerenim  ritmom,  uživajući  u pogledima na sve strane i usputnom  branju  čajeva,  grupa je  prošla više vrhova  Bigeza da bi se  potom  spustila  na prevoj  između Bigeza i Toljevaca  i  nastavila  silazak  na  markiranu stazu  ispod  Pasjaka  kojom smo se spustili do  katuna Petrović.  Neobični su  pogledi  sa Bigeza na sve strane, na Surdup i Štitan,  stijenu Kariman, Toljevce, u daljini  Vila, Strugeza Krisitor , obrisi  plavskih i  albanskih  Prokletija.  Tura je trajala   6,5 h, vodič na turi je bila Edita Files Bradarić.

U planinskoj  kući  Petrović  sakupilo  se još naših  članova i  prijatelja koji su uživali  u dolini i kupanju u  jezeru.  Glavni  u  planinskoj kući  Petrović  bio je Pavle Bandović,  koji je za sve  pripremio  jednostavan i ukusan ručak. Nastavljeno  je druženje  planinara i poslije  ručka, bilo je tu  korisnih  kontakata  i  dogovora  posebno vezano za pripremu  monografije PSCG. Nakon spremanja  bilo je vremena  i  za kupanje na Bukumirskom jezeru. Posljednji  učesnici  odlaze sa Bukumira  u 20 h.

Veoma smo  zadovoljni  i srećni kako  je  sve proteklo,  kako planinarenje tako  i  planinarsko  drzuženje. Dani Gorice su održani uz  podršku  Planinarskog saveza Crne Gore i Uprave za sport  i mlade Crne Gore.  Ukupno je bilo  27 učesnika,  14 članova Gorice i  13 planinara gostiju.  Vedro do sljedećih susreta na Bukumiru!

Edita Files Bradarić, predsjednica  Kluba


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *