Izvještaj sa akcije „Sinjavina na krpljama 2018“

Ni najavljen crveni meteo alarm nije omeo entuzijaste i ljubitelje prirode da po surovom vremenu borave u prirodi. Kako se primičemo Poljima, počinje da pada snijeg. Polazna tačka je Kamp Rabrenović. Domaćin nas dočekuje prijatnim iznenađenjem: toplim čajem, priganicama, sirom i džemom koji se serviraju napolju na šank stolovima. Pored domaćina PK „Sinjavine“ iz Mojkovca, priključuju nam se planinari IPA Planinar, PK „Gorica“ iz Podgorice, PK „Bjelasica“ iz Kolašina,  PK „Visokogorci “ i predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore  Dragan Bulatović.

Uzimamo od domaćina krplje i krećemo na uspon. Snijeg je mali i pored nabujale rijeke uzvodno ( nekih 2 km), ne koristimo krplje. Kako napredujemo, povecava se dubina snijega i tu već  vidimo prednosti krplji koje nam umnogome olaksavaju hod. Dan je tmuran i snijeg pojačano pada, a grupa je neujednačena po kondicionoj spremnosti pa donosimo odluku da se preko tridesetak planinara podijeli u grupe. Najspremnije vodi iskusni planinar Baltić. Oni idu do planinarskog doma Ckara. Ostali napreduju svojim tempom i u pola jedan se po dogovoru vraćaju, ma gdje se na stazi zatekli. Kako se penjemo vjetar i snijeg pojačavaju. Kod doma je zbog jakog vjetra hladnoća gotovo nepodnošljiva. Planinari moraju da oslobode vrata doma od velikog nameta snijega da bi  ušli i bar na trenutak se sklonili od vjetra i hladnoće. Za loženje vatre u domu nema vremena.

Dom nije u potpunosti završen. Predstoji opremanje smještajnog dijela. Sa završetkom tog dijela, ovo će biti jedan od najboljih planinarskih domova u Crnoj Gori. Silazak nam otežava smanjena vidljivost i snijeg koji sve više pada. Mokri  smo, hladno nam je. Planina nam pokazuje ko je ovdje glavni. Možemo samo da je postujemo i da joj se prilagodimo.

U objektu Kampa Rabrenović, čeka nas kompresor da se ošistimo od snijega i topla prostorija sa domaćim napicima svih vrsta. Tu razmrzavamo odjecu i opuštamo se uz muziku i video bim izgradnje doma Ckara i aktivnostima PK „Sinjavina“. Sva porodica Rabrenović se dobrano potrudila da bi „srela“ planinare. Pasulj sa kobasicom, paprike i više vrsta domaćeg  hleba, sira, pa nakon toga domaći kolači su nas potpuno okrijepili. Čak su se potrudili da za one koji poste spreme posebne obroke. Neki od nas su obišli prelijepo napravljene i uredjene bungalove u kampu. Odmoreni, ugrijani, uz dobru hranu i piće  družimo se i razgovaramo. Ovo su posebno lijepi trenuci u planinarenju, kad se srećemo sa planinarima iz drugih klubova. Razmjenjujemo iskustva, ispriča se i poneki vic… Ovoga nikad dosta, ali moramo nazad. Zahvaljujemo se domaćinu i njegovoj porodicu na divnom gostoprimstvu. Bio je ovo neočekivano lijep i dinamičan dan. Novo iskustvo doživljaja planine na krpljama, snijeg sa njegovim dražima, gostoprimstvo porodice Rabrenović….
PK „Sinjavina“ iz Mojkovca najavljuje da će ovo biti tradicionalna šetnja na krpljana zadnje nedjelje februara.
Jedva čekamo i radujemo se  Krckovom memorijalu u junu ove godine.

Dragoljub Krgović
PK „Sinjavina“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *