Izvještaj sa 24. Susreta planinara Balkana – Negotino, Sjeverna Makedonija

????????????????????????????????????

 

U organizaciji  Planinarskog kluba „Antigonea“ iz Negotino u Sjevernoj Makedoniji  održani su,  od 3-5.06.2022.g.,  24-ti po redu Susreti planinara Balkana. Na Susretima je učestvovalo  preko 120 planinara iz oko 20 klubova i društava  iz 7 zemalja Balkana ( Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sj. Makedonija i Bugarska). Predstavnici  iz Crne Gore su bili  planinari  iz PK „Gorica“,  učesnici Susreta od 2010.godine,  njih desetoro, i  četiri  člana iz  VPK „Kapetan“  koji su po prvi put učestvovali na susretima kao gostujući  klub i potencijalno novi  učesnik na budućim susretima.

Glavni planinarski  program se sastojao od dva pohoda ili ture.  Prvi je uspon na vrh Kozjak (1747mnv) na planini  Babun koja razdvaja Prilep od Kavadarca i Negotino. Uspon u dužini od 6km i visine razlike oko 800m sa eksponiranom drugom polovinom uz zapadni  greben  planine je bio pravi planinarski doživljaj  kao i pogled sa vrha na Prilep,  Solunsku glavu, Treskavac iznad Prilepa i u daljini Pelister. Na vrhu je jedinstven ukras u kombinaciji himalajskih zastavica i disko kugle i  glavna meta za fotografisanje planinara. Druga tura je bila laka, kružna, kroz živopisno vinogradarsko Negotinsko polje i mjesto Timjanička cucka. Predstavnici  klubova i društava imali su  sastanak na kojima su razmijenjeni  dojmovi  i pohvale domaćinu za uspješnu organizaciju Susreta, potvrđena planinarska događanja  koje nude članice iz svog plana, potvrđeni  Sureti mladih planinara Balkana  na Rajcu u Srbiji u avgustu  19-21. ove godine i za kraj od strane PSK „Pobeda“ iz Beograda  ponuđena je organizacija 25.Susreta planinara Balkana, isto na Rajcu  za sljedeću godinu, a povodom 70.godina od osnivanja PSK“Pobeda“, koja je sa zadovoljstvom prihvaćena. Susreti su zaokruženi  lijepim  druženjem  i upoznavanjem kroz dvije planinarske i zabavne večeri.

Planinari  iz  Crne Gore su na proputovanju do Negotino i nazad , kroz Albaniju,Kosovo i Makedoniju  imali priliku da posjete  manastir Gračanicu na Kosovu, antički grad Stobi  u Makedoniji, a na povratku  preko Štrpca i Prevale ispod  Šar planine spustili se i posjetili  grad Prizren.  Podršku za putovanje na ove Susrete  dobili smo  od  Planinarskog Saveza Crne Gore i Vojske Crne Gore na čemu im se zahvaljujemo.

Predsjednica PK „ Gorica“ Edita Files Bradarić


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *