IZVJEŠTAJ SA 16. TRADICIONALNOG PLANINARSKOG USPONA NA VRH PRUTAŠ

Povodom Dana opštine Plužine, dana 30. jula 2023. godine održan je 16. tradicionalni planinarski uspon na vrh Prutaš (2393 mnv), u organizaciji Sportskog planinarskog kluba „Piva“ iz Plužina i u saradnji sa Parkom prirode „Piva“ iz Plužina. Planinarska manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Opštine Plužine i uz podršku Planinarskog Saveza Crne Gore i Ministarstva sporta i mladih Crne Gore.

Na ovoj planinarskoj manifestaciji učestvovalo je oko 60 planinara i ljubitelja prirode iz Plužina, Nikšića, Podgorice, kao i Novog Pazara.

Mjesto okupljanja planinara je bilo u Todorovom dolu (1820mnv), koji se nalazi na južnim obroncima vrha Prutaš. Nakon kratkog dogovora i upoznavanja planinara sa planinarskom maršrutom i planom manifestacije, startovao je uspon u 09 časova. Planinari su na vrhu Prutaša bili u 11 časova. Na vrhu Prutaša je uslijedila pauza u trajanju od oko sat vremena, gdje su planinari odmarali i uživali u prekrasnom pogledu sa vrha, odakle se pruža veličanstven pogled na Orjen, Lovćen, Rumiju, Prokletije, Komove, Moračke planine, Durmitor, Volujak i bosansko-hercegovačke planine.

Visinska razlika koju su prešli planinari je iznosila oko 580m. Ova planinarska staza spada u staze srednje težine, ali ima dvije opasne dionice pri vrhu dužine 20m i 50m, koje je neophodno obezbijediti sigurnosnom sajlom. Ove dionice su posebno rizične u uslovima kada je staza klizava.

Silazak je izvršen preko jugoistočnih padina Prutaša, tako da su se svi planinari bezbjedno vratili u Todorov do 14 časova, gdje je za sve učesnike planinarske manifestacije, organizovan planinarski ručak sa osvježenjem.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *