Izvještaj o realizovanoj „Crnogorskoj planinarskoj ekspediciji MUSALA 2023“

Na inicijativu i u organizaciji Kluba vojnih planinara Crne Gore „KAPETAN“, 41-na planinarka i planinar iz šest planinarskih klubova (KVP „KAPETAN“, PK „GORICA“, PK „PIVA“, PK „CMILJAČA“, PK „OČNJAK“, PK „VISOKOGORCI“) učestvovalo je na visokogorskoj akciji čija su odredišta bili planina Vitoša i planina Rila, u Bugarskoj, a kao vodič akcije bio je angažovan gdin Miroslav Dokman.
Ekspedicija je realizovana od 19. do 24. avgusta 2023. godine, a osim sportskog aspekta, sadržala je i snažnu notu kulture, istorije i tradicije.
Tako su planinari iz Crne Gore, najprije u nedjelju, 20. avgusta 2023. godine, posjetili spomenik na Čegru i spomenik Ćele kula. Na Čegru ih je dočekao i čuveni domaćin spomenika, gdin Selimir Markovć Sele, održavši besjedu.
U ponedeljak, 21. avgusta 2023.godine, priređen je obilazak dijela kulturno-istorijskih znamenitosti Sofije, a gdin Miroslav Dokman besjedio je o istoriji Bugarske i Sofije. Družina je posjetila crkvu Aleksandra Nevskog, crkvu Svete Sofije, crkvu Svete Nedjelje i Banja Baši džamiju. Potom se družina smestila u planinarskom domu hiža Aleko, na 1894 mnv, koji je bio baza naredna dva dana.
U utorak, 22. avgusta 2023. godine, izveden je uspon na četiri vrha planine Vitoše, redom na Černi vrh (2290 m), Goljam Rezen (2277 m), Malk Rezen (2182 m) i Kamen Del (1862 m). Družina se kretala zimskom stazom, vrijeme je bilo lijepo, a pređeno je oko 18 kilometara, bez većih napora i bez većih visinskih razlika.
U srijedu, 23.avgusta 2023.godine, izveden je uspon na vrh Musala (2925 m), na planini Rili, najvišoj tački Bugarske i čitavog Balkanskog poluostrva i u krugu r=1000km ne postoji viši vrh.
Uspon je izveden klasičnom trasom, najprije gondolom od Boroveca do vrha Jastrebec i dalje ljetnjom stazom.
Prva dionica do hiže Musala je takoreći ravna, slijedi snažniji uspon prema platou Alekovih jezera, onda i postojan uspon do zaslona Ledeno jezero. Konačno, završna etapa izvdena je po vijugavoj ljetnjoj stazi, za tridesetak minuta.
Svekupno, svih 41 učesnika “Crnogorske planinarske ekspedicije MUSALA2023” je za tri sata i 36 minuta izašlo na vrh Musala, sa koga je pogled bio fantastičan.
Interesantno je i da je preko hiljadu ljudi bilo na usponu na Musalu, iako je bio radni dan. Još jednom se pokazalo da je planinarenje najvažniji sport u Bugarskoj i najpopularniji.
Vrijeme je bilo idealno, a skoro svi učesnici ekspedicije prvi put su bili na planini Rili i na planini Vitoši, a neki prvi put u Bugarskoj.
Uspon na Musalu izveden je sa lakoćom, ekipa je bila kompaktna sve vrijeme, i do izražaja je došla izuzetna spremnost planinarki i planinara iz Crne Gore.
KVP “Kapetan”

Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *