Izvještaj o realizaciji projekta The 10th „Winter Adventure Race – Bjelasica 2024“

U nedelju 03. marta 2024 godine, na Bjelasici je održana zimska avanturistička trka „10th Winter Adventure Race – Bjelasički maraton 2024“ koju, desetu godinu zaredom, organizuje Planinarski klub “Visokogorci Crne Gore” u saradnji sa Turističkom organizacijom Kolašin, Planinarskim savezom Crne Gore i Opštinom Kolašin.

Trka je održana u disciplini krplje na stazi od 18 km i visinskom razlikom od 600 m. Discipline turne skije i nordijske skije nisu održane zbog nedostatka snijega na skijalištu te samim tim i odiziv takmičara za ovu sezonu je bio znatno manji! Start i cilj je, kao i prošle godine, bio na novom skijalištu Kolašin 1600 a takmičari su imali zadatak da prođu 4 kontrolne tačake na različitim lokacijama Bjelasice.
Na maratonu je učestvovao je 41 takmičara i 25 učesnika na porodičnoj revijalnoj trci, od čega 9 žena i 32 muškaraca.
Tokom čitave trke vrijeme je išlo u korist takmičarima sa tempreaturom na startu od +5 setepeni C, i danom sa blagim sniježnim padavinama i maglom. Takmičenje prošlo u najboljem redu i bezbjedno. Trku je završilo 32 takmičara u predviđenom vremenskom roku do 14 časova.
Apsolutni pobjednik trke je Miloš Bodiroga (PK Vučiji zub iz Trebinja) koji je stazu prošao je za 2 sata, 13 minuta i 13 sekunde.

U kategoriji muškaraca, drugo mjesto zauzeo je Stevan Andrijević iz Danilovgrada sa vremenom 02:14:38, a treće Željko Rondović iz Kolašina sa vremenom 02:32:12.
Pobjednica u ženskoj konkurenciji je ove godine, Nina Brajović iz Danilovgrada sa vremenom 04:43:12. Drugo mjesto zauzela je takmičarka Olivera Božanović članica PK Gorica sa vremenom 04:43:13 a treće Dragana Lekić članica PK MAK sa vremenom 04:43:13.

U rekreativnoj “Porodičnoj trci” koja je održana na stazi dužine 5 km od skijališta do planinarskog doma Vranjak i nazad učestvovalo je 25 rekreativaca.
Nakon završetka trke je u restoranu “Planinar” u Kolašinu organizovan zajednički ručak za sve učesnike trke. Medalje i pehare dijelili su Tanja Pavličić predsjedica Skupštine PK Visokogorci CG. Ovom manifestacijom Visokogorci Crne Gore pokušavaju da svjetske trendove u avanturističkim sportovima dovedu u Crnu Goru koja ima sjajne potencijale za takmičenja u prirodi, posebno u planinarskim sportovima, što može dati značajan doprinos zimskoj planinskoj turističkoj ponudi naše države.

Manifestaciju su podržali: Opština Kolašin kao glavni pokrovitelj manifestacije, Turistička organizacija Kolašin, Skijalište Kolašin 1600, Radna Soba, JP Skijališta Crne Gore, Planinarski savez Crne Gore i Ministarstvo sporta i mladih.

Tokom ove manifestacije promovisane su prirodne ljepote Bjelasice jedne od naljepših crnogorskih planina. Ova, kao i ostale planine i rijeke u okolini Kolašina pružaju izvanredne mogućnosti za upražnjavanje ekstremnih sportova. Formiranje integralnog turističkog proizvoda ovog kraja, koji pretenduje na visok nivo kvaliteta, i ubuduće obavezno mora uključivati ove aktivnosti.

Međunarodna zimska trka donijela je višestruke pozitivne efekte. Relativno veliki broj učesnika i posjetilaca svakako je imao pozitivne ekeonomske efekte na turističku privredu i lokalnu zajednicu. Ovi efekti se ogledaju prije svega kroz povećan obim realizovanih usluga smještaja i ishrane, prevoza, trgovine itd.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *