IN MEMORIAM Daniel Vincek (1926-2021)

Poznati botaničar, planinar i planinarski pisac Daniel Vincek umro je u Kolašinu  8. avgusta 2021. godine u 96. godini. Sahranjen je na gradskom groblju u Kolašinu u krugu porodice i prijatelja.

Izgubili smo dragog i iskrenog  prijatelja, zaljubljenika u crnogorske planine i njihovog strastvenog promotera. Napustio nas je naš dragi Daniel, preselio se iz naših života u vječito sjećanje, uzdigao se iz svoje botaničke bašte u Rajske vrtove.  Bio je čovjek širokih interesovanja,  jasne vizije i  nepresušne stvaralačke energije, svojim ovozemaljskim životom upisao se u knjigu vječnosti. Pamtićemo zajedničke pohode na planinske visove,  srdačne susrete u botaničkoj bašti u Dulovinama, te korisne i mudre savjete koje nam je dijelio. Neka uspomene na njegov lik i djelo budu inspiracija generacijama koje dolaze.

Neka mu je vječna slava i hvala na svemu što je uradio za nas, naše planine i našu zemlju.

Daniel Vincek je rođen 7. juna 1926. godine u Zagrebu, gdje se i školovao. Učeatvovao je u  NOR-u kao borac Zagorskog odreda. Nakon Drugog svjetskog rata bio je uspješan privrednik u Beogradu, a kasnije i Titogradu, gdje je radio kao stručnjak za spoljnu trgovinu. Vincek je ostavio neizbrisiv trag u svim oblastima svog društvenog angažovanja, a posebno u oblasti botanike. Veliki zaljubljenik u prirodu i crnogorske planine, nakon penzionisanja, krajem 80. godina prošlog vijeka,  preselio se u Kolašin i tamo osnovao Botaničku baštu crnogorske planinske flore. Kolašin i ova bašta nadaleko su se pročuli u naučnim krugovima, jer je Vincek  sarađivao sa brojnim naučnicima iz oblasti botanike iz regiona i cijelog svijeta. Profesori, đaci, studenti, planinari i svi drugi ljubitelji prirode bili su česti i dragi gosti u Vincekovoj bašti. Kolike su njegove zasluge u oblasti botanike najbolje govori podatak da je biljka Alhhemilla vinceki (virak vincekov ili vilina rosa) upravo po njemu dobila ime.

Pored botanike, Vincek je imao još jednu sa njom povezanu strast – planinarenje. Veliki ljubitelj visina i zagovornik zdravih stilova života, ostavio je svoj trag u planinarstvu postigavši zapažene rezultate. Bio je član ekspedicije PSD “Komovi” iz Titograda koja se 1986. godine  popela na Mon Blan, najviši vrh u Alpima. Takođe je bio i član crnogorske ekspedicije na Ararat 1991. godine. Zajedno sa Vukićem Pulevićem i Vasilijem Buškovićem priredio je knjigu  “Crnogorske planina- putopisi i zapisi” koja je izašla 1997. godine. Vincek je zajedno sa Mijom Kovačevićem i Ratkom Popovićem koautor  knjige “Planine Crne Gore – vodič za planinare” iz 2004. godine. Zalagao se za uređenje planinskih staza i unapređenje ostale infrastrukture. Bio je jedan od pokretača i član redakcije Kolašinskih novosti i aktivno je učestvovao u pripremanju Planinarskih novina. Govorio je tečno nekoliko svjetskih jezika. Daniel Vincek je dobitnik Plakete za doprinos razvoju planinarstva Planinarskog saveza Crne Gore.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *