Edukativna pješačka tura „Voda u kršu“

TURA HERCEGNOVSKIM ZALEĐEM S TEMOM „VODA U KRŠU“

 

U nedelju, 24. marta, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena organizovaće edukativnu pješačku turu povodom Svjetskog dana voda.

Polazak je zakazan za 10 h sa platoa odmorišta „Kotobiljski izvor“, a najdalja tačka je Ljuti krš (750 m n. v.) ispod nekadašnjeg motela „Borići“, na južnom rubu Parka prirode Orjen. Tokom obilaska učesnici će čuti zanimljivosti o fenomenima našeg kraškog podnevlja, ali i vidjeti lokalnu jamu-ponornicu. Ljuti krš je oblast izuzetno bogata najrazličitijim formama stijena, škrapama, kanalima, žlijebovima, pa i jamama, nastalim hemijskim razlaganjem pod uticajem oborinskih voda.

 

Koliko god je značajno prepoznati turistički potencijal ovakvog neobičnog kraškog reljefa, toliko je značajno i sačuvati od zagađenja njegovo podzemlje, budući da je Orjen planina sa najvećom količinom padavina u Evropi, planina koja duboko u svojoj utrobi zasigurno krije značajne vodne resurse.

 

Za turu je potrebno imati adekvatnu obuću, te ponijeti manji ruksak sa vodom, hranom i rezervnom robom.Učešće na turi je besplatno, a na sopstvenu odgovornost. Završetak je planiran oko 14 h. Tel/viber za prijave i dodatne info: 069 360 803

 

Svjetski dan voda je ustanovila Skupština UN-a 1992. godine, od  kada se svake godine obilježava sa drugom temom. Ove godine je geslo „Ne ostavljajte nikoga iza sebe“, u smislu da od održivog razvoja svi moraju imati koristi, jer je pravo na vodu jedno od osnovnih ljudskih prava. Nažalost, svakodnevno zbog nedostatka pitke vode, sanitarnih i higijenskih uslova u svijetu umire oko 1.400 djece, podaci su UNICEF-a.

Takođe, prema alarmantnim podacima Organizacije Ujedinjenih nacija, danas više od 2 milijarde ljudi širom svijeta živi bez vode za piće u svojim domovima; oko 4 milijarde ljudi, što je skoro dvije trećine svjetske populacije.

 

Agencija za razvoj i zaštu Orjena-DOO Herceg Novi

 

 

 

 

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *