DVA JUBILEJA, A JEDNA PRIČA (izvještaj sa 45. memorijalnog planinarskog pohoda „General Danilo Jauković“)

U organizaciji Kluba vojnih planinara Crne Gore „Kapetan“, Planinarskog saveza Crne Gore, SRD Trebjesa,  a uz podršku Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Ministarstva sporta i mladih, opštine Žabljak, u periodu od 12. do 14. jula 2022. godine na Durmitoru je realizovan 45. Memorijalni planinarski pohod „General Danilo Jauković“. Ujedno je to bila prilika da se i u planini obilježi 13. jul – Dan državnosti, koji je ujedno i Dan Kluba vojnih planinara „Kapetan“.

Program memorijala je počeo na Žabljaku polaganjem cvijeća na spomenik Danilu Jaukoviću i evociranjem uspomena na njegov životni put, lik i djelo. Delegaciju je predvodio potpukovnik, predsjednik kluba Miloje Knežević.

Potom, u popodnevnim satima u Dobrom dolu je uslijedilo okupljanje planinara iz svih krajeva Crne Gore i zemalja regiona (a bilo je učesnika i iz drugih država, medju kojima i grupa vojnih planinara iz SAD-a). Podizanje kampa i nezaboravno druženje uz logorsku vatru u Dobrom dolu je zaista ostavilo na sve poseban utisak.

13. jula, nakon uvodnog obraćanja i pozdravne riječi predsjednika KVP „Kapetan“ Miloja Kneževića realizovan je uspon na Bobotov Kuk, koji je predvodila sekretarka Planinarskog saveza Crne Gore Tatjana Ivanović uz nesebičnu asistenciju Hafiza Muratovića, Vuka Šestovića, Marijana Marijanovića i Miša Tapuškovića, koji su vodili računa o pojedinim učesnicima pohoda koji su po prvi put izvršili uspon na Bobotov Kuk. Iako je prohladno i maglovito durmitorsko svitanje pomalo zabrinjavalo organizatore manifestacije, uspon je protekao u najboljem redu.

Naravno, kako je programom i bilo predviđeno istog dana se manja grupa planinarki i planinara uputila ka Škrčkim jezerima! Grupu je predvodila Elmina Premtić, iskusna planinarka, članica Kluba. Veče je bilo rezervisano za obilježavanje dva jubileja 45. memorijala na Durmitoru i 10. godina rada i postojanja KVP CG „Kapetan“, kojom prilikom je priređena Izložba fotografija članova kluba koje su pratile period od osnivanja pa sve do „Prve naše decenije“, kako je i slovio njen zvaničan naziv!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trećeg dana memorijala – 14. jula, je realizovano kolo Lige PSCG u planinskom trčanju i za mnoge ovo je bio jako lijep dan, posebno one koji će ponijeti uspomenu oko svog vrata – osvojenu medalju na planini koja nas je sve i ovog puta osvojila! Više od pedeset planinara takmičilo se u pet pojedinačnih i jednoj ekipnoj kategoriji. Po prvi put organizovana je i dječija trka u kojoj su učešće uzeli naši najmlađi članovi. Pod nadzorom Zorana Đukića – načelnika Komisije za planinsko trčanje, trka je startovala u zakazano vrijeme. Medalje i diplome najboljima su uručili Miloje Knežević – predsjednik KVP “Kapetan”, Tatjana Ivanović – generalna sekretarka PSCG, Dragan Bulatović – predsjednik PSCG i Hafiz Muratović – predsjednik PK “Montenegro tim”.

U ligi klubova, prvo mjesto su osvojili članovi KVP “Kapetan”, drugo mjesto je pripalo ekipi PK “Gorica” a treće ekipi PK “Montenegro tim”.

U kategoriji planinari muškarci, prvo mjesto osvojio je Aleksandar Bigović, drugo mjesto pripalo je Bojanu Dragašu dok je treće mjesto pripalo Vuku Šestoviću.

U kategoriji planinarke žene prvo mjesto pripalo je Milici Đukanović, drugo mjesto  Oliveri Božanović, dok su treću poziciju dijelile Ivana Mujović i Jelena Milutin.

U dječijoj trci zlatnu medalju osvojio je Stefan Knežević, srebrnu Teodora Đekić a bronzana medalja pripala je Tamari Mijatović.

U kategoriji apsolutno muškarci zlatna medalja pripala je Jovanu Đekiću, srebrna Blagoju Kljajeviću dok je bronzana medalja dodijeljena Saši Banoviću.

U kategoriji apsolutno žene zaltna medalja je pripala Radi Dačević, srebrna Nikolini Kojović i bronzana med

alja Jeleni Knežević.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *