Dobrodošli ste na manifestaciju „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru“

Planinarski klub „Gorica“ iz Podgorice organizuje po 22. put tradicionalnu planinarsku manifestaciju „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru“, poslednjeg vikenda u julu mjesecu.

Pozivamo Vas da u prelijepom ambijentu Bukumirskog jezera i okolnih vrhova, uživate u planinarenju i druženju.

Program manifestacije:

Subota 29.07.  Dolazak planinara u popodnevnim satima do planinske kuće Petrović na katunu Petrovića (600m od Bukumirskog jezera) najkasnije do 14h. Smještaj je u planinskoj kući (za oko13 planinara) ili u šatorima blizu planinske kuće.

Potrebno je ponijeti vreću za spavanje, podmetač i šator po dogovoru. Za 15h planiran je uspon na Torač 1884m (travnati), tura je lakše do srednje težine, dužine 6km, visinske razlike 440m, u trajanju od 4-5h.

Nakon uspona, slijede večera i druženje prije spavanja.

Nedjelja 30.07. Uspon na Štitan 2172m i Surdup 2184m sa polaskom u 8 sati. Uspon je srednje težak, sa visinskom razlikom od 730m do vrha Štitana i Surdupa. Dužina staze je oko 14km a vrijeme trajanja, predviđeno za cjelokupnu turu je oko 8 sati.

Istog dana planirana je i lakša tura tj. uspon do izvora Torač (1678m), silazak do Mijač dola ispod Pasjaka i dolinom do planinske kuće Petrović, dužine oko 3 km,visinske razlike 230m, u trajanju od 3h, polazak u 9h.
Zajednički ručak u planinskoj kući za sve planinare je planiran za 16 sati.

Zatvaranje manifestacije oko 18 sati: Spremanje šatora i planinske kuće , kupanje u Bukumirskom jezeru, odlazak učesnika.

Važne informacije: Do Bukumirskog jezera se može doći iz Podgorice (50km), asfaltnim putem preko Kuča (Ubli, skretanje prema Kržanji, preko Stravča, Kastrata, cestom ispod Treskavca do ulaza u katune Bukumirskog jezera). Od ulaza do kampa ima oko 2km makadamskog puta i može se doći kolima, eventualno, kola se mogu parkirati na ulazu ili uz cestu blizu Bukumirskog jezera. Do Bukumirskog jezera se može doći i preko Veruše, posebno za one koji dolaze iz pravca Kolašina i Mateševa. Od Veruše do ulaza u katune Bukumirskog jezera, ima 12 km asfaltnog puta.

Neophodno je ponijeti uobičajenu planinarsku opremu i opremu za kampovanje (šator, vreće, podmetači, lampe) i hranu iz ranca. Izvor pitke vode se nalazi u blizini planinske kuće. Molimo planinare da se pridržavaju gore navedenog programa i da budu disciplinovani tokom uspona i prate uputstva vodiča.

Radi što bolje organizacije manifestacije, molimo sve zainteresovane da svoje učešće pravovremeno najave na e-mail:planinargorica@t-com.me ili na kontakt telefon 069252333 (Edita), najkasnije do srijede 26.07.2023. godine.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *