Dani Gorice na Bukumirskom jezeru

Planinarski klub „Gorica“ iz Podgorice organizuje po 17. put tradicionalnu planinarsku manifestaciju „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru“, zadnjeg vikenda u julu mjesecu. Manifestacija je ubilježena u kalendar aktivnosti Plani- narskog Saveza Crne Gore i predstavlja međuklupski susret planinara iz Crne Gore i okruženja.
Pozivamo Vas da u prelijepom ambijentu Bukumirskog jezera i okolnih vrhova, uživate u planinarenju i druženju.

Program manifestacije:

Petak 27.07. Dolazak planinara i postavljanje kampa u popodnevnim satima. Kamp će biti kraj posljednje kolibe u katunu Petrovića (600m od Bukumirskog jezera), uz mogućnost spavanja u kolibi do10 osoba. Obavezno ponijeti vreću za spavanje i podmetač. Koliba će nam biti na raspolaganju i kao zaklon od eventualne kiše, a imaćemo i mogućnost lakše organizacije obroka i ostalog. Odmah pored kolibe i kampa se nalazi izvor. U večernjim satima druženje uz logorsku vatru.

Subota 28.07. Uspon na Maglič 2142mnv sa polaskom u 8 sati. Uspon je srednje težak, sa visinskom razlikom od 700m, stazom ispod Torača do Širokara i vidikovca iznad Rikavačkog jezera, uspon se nastavlja grebenom do vrha Magliča, silazak do katuna Bušat i povratak u kamp preko Škale od Mokre. Dužina staze je oko 18km, vrijeme predviđeno za cjelokupnu turu je oko 9 sati.
Za planinare slabije kondicije i goste može se organizovati lakša varijanta iste ture, samo do Širokara i pogleda na Rikavačko jezero, povratak istom stazom.
Zajednički ručak za sve planinare je planiran za 17 sati – planinarski paprikaš.
Slobodne aktivnosti u kasnim popodnevnim satima: kupanje u Bukumir- skom jezeru, branje čajeva, odmor.
U večernjim satima druženje uz logorsku vatru.

Nedjelja 29.07. Uspon na Torač 1884m ili Torač stijenu 1842m sa polaskom u 9 sati. Tura je lakša i u trajanju oko 4 sata.
Zatvaranje manifestacije od 14 sati: spremanje opreme i šatora, čišćenje kampa, kupanje u Bukumirskom jezeru, odlazak učesnika.
Važne informacije: Do Bukumirskog jezera se može doći iz Podgorice (50km), as- faltnim putem preko Kuča (Ubli, skretanje prema Kržanji, preko Stravča, Kastrata, cestom ispod Treskavca do ulaza u katune Bukumirskog jezera). Od ulaza do kampa ima oko 1,6 km makadamskog puta i može se doći kolima ili kombijem, eventualno kola se mogu ostaviti i uz cestu tik uz Bukumirsko jezero. Do Buku- mirskog jezera se može doći i preko Veruše posebno za one koji dolaze iz pravca Kolašina i Mateševa. Od Veruše do Mokre i Bukumirskog jezera ima oko 14 km s time da je taj put djelomično asfaltiran i u dosta lošem stanju.
Neophodno je ponijeti uobičajenu planinarsku opremu i opremu za kampiranje (šator, vreće, podmetači, lampe), hranu iz ranca, vode ima u blizini kampa. Molimo planinare da se pridržavaju gore navedenog programa i da se tokom uspona drže kolone i prate uputstva vodiča.
Takođe, radi što bolje organizacije manifestacije molimo sve zainteresovane da svoje učešće pravovremeno najave na kontakte kluba, najkasnije do srijede 25.07.
Mail: planinargorica@t-com.me Telefon: +382 (0)69 606 148 (Mira Kostić
sekretar), + 382(0)69 252 333 (Edita)

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *