Crna Gora je vječito otvoreni prozor slobode – održana manifestacija „Stazom Veljka Vlahovića“

U subotu 4.septembra 2021.godine na Trmanju je osmi put održana tradicionalna osma po redu planinarska manifestacija “Stazom Veljka Vlahovića 2021”. Akcija je počela u 9 sati na magistralnom putu Podgorica Kolašin, na lokalitetu Abisinija odakle je organizovana kolona planinara, antifašista i ljubitelja prirode krenula u pohod do Veljkove rodne kuće na Trmanju. Živopisnu planinsku stazu dugu oko 8 km, učesnici su  prešli za tri sata savladavši oko 800 metara visinske razlike.

Kod spomenika na Trmanju, organizovan je prikladan program tokom koga su se učesnicima akcije, mještanima i gostima  obratili organizatori i ugledni gosti. Program je počeo intoniranjem crnogorske himne. Vijenac na bistu Veljka Vlahovića, položili su Darko Bulatović, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašina, Tatjana Ivanović iz Planinarskog saveza Crne Gore  i Budislav Vlahović predstavnik MZ Trmanje.

Prisutne je u ime Planinarskog  saveza Crne Gore pozdravio predsjednik Prof. dr Dragan Bulatović. On je svoje obraćanje započeo stihovima  „Rovačkog kola“ u  kojem je  naš Kralj Nikola I Petrović opjevao istorijske podvige rovačkih sokolova u vjekovnoj  borbi za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Naša je želja da putem ove manifestacije  promovišemo zdrave stilove života i prirodne ljepote ovog kraja, ali  i da se prisjetimo naše slavne prošlosti, besmrtnog imena i veličanstvenog djela  Veljka Vlahovića, jednog  od najvećih sinova što su ikad ove gore dale. Mi, crnogorski planinari predano promovišemo i afirmišemo crnogorske planine i bogato prirodno nasleđe,  ali takođe zajedno sa SUBNOR-om, antifašistima i svim rodoljubima baštinimo našu slavnu istoriju.  Ovo je godina velikih jubileja. Slavimo 80 godina od Trinaestojulskog ustanka. 80.godina prkosa i ponosa kako neko lijepo reče. Ove godine slavimo i 70.godina od osnivanja Planinarskog saveza Crne Gore, 70 uspješnih godina na visini.

Spektakularna priroda i herojska istorija  u Crnoj Gori su  od iskona čvrsto i neraskidivo skopčane. I jednu i drugu u nasleđe su nam ostavili  naši slavni preci. Oni su vjekovima skromno i dostojanstveno živjeli u skladu sa ovom surovom prirodom, koja im nije pružala puno, ali uvijek dovoljno  za život i opstanak. Tokom dugih vjekova preturili su mnogo gladnih godina i ratova, no  ipak, bili su srećni, jer  su znali je tajna sreće sloboda, a  tajna slobode hrabrost!

Sloboda  je bila i ostala imperativ i sveta riječ za svakog  Rovčanina i svakog Crnogorca.  Za nju su bili  spremni platiti svaku cijenu i podnijeti svaku žrtvu. Zato je svaki kamen ove zemlje hiljadu puta krvlju i suzom okupan, zato je Crna Gora  bila i ostala, VJEČITO OTVORENI PROZOR SLOBODE, kako to lijepo reče Veljko Vlahović.

Crna Gora je bila uzor i nada drugim balkanskim narodima.

U tom slobodarskom miljeu je rođen i u takvom duhu je vaspitavan i stasavo Veljko Vlahović. Veljko   je živio  u burnim vremenima. Kao vjerni čuvar amaneta prađedovskih rano je krenuo na dalek i neizvjestan put, put revolucionara. Kretao se od Beograda do Praga, Ženeve i Pariza, od Španskih ratišta do daleke  Moskve.  Gdje god da je boravio i šta god da je radio nosio je u  srcu i svojim mislima sliku Crne Gore, nedostajao mu je ovaj ljuti kamen. Razmišljao je i pisao o tome. Niko kao on nije tako efektno opisao  Crnu Goru, njenu slobodu i njene planine, bez uljepšavanja, surovo realno, a opet lijepo, prelijepo.

Naša sveta dužnost  je da hodamo stazama prađedovskim i čuvamo od zaborava njihove svijetle primjere. Tako ćemo lakše ćemo hodati u korak sa vremenom i nositi se sa svojim bremenom. Lakše ćemo se snalaziti i birati puteve na burnim istorijskim raskršćima. Zato hodamo Stazom Veljka Vlahovića uzdignute glave, jer to je staza rodoljublja i čvrstog karaktera, staza  pregalaštva, progresa i sveopšteg napretka. Ona vodi pravom cilju, prema čovjeku i čovječnosti,  vodi prema bratskoj slozi i pomirenju, vodi  prema pravdi i slobodi. Kamo sreće da je danas ovdje cijela Crna Gora.Staza Veljka Vlahovića vodi u svijetlu budućnost,  prema ljepšem, srećnijem i pravednijem društvu.

„Da je vječna Crna Gora” – kazao  je Bulatović.

U svom obraćanju predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić je kratko pozdravio prisutne na Trmanju naglašavajući da je Veljko Vlahović svojim revolucionarnim učinkom i svojom pisanom riječju, jedan od temelja vjekovnog slobodarstva Crne Gore.

Učesnicima skupa se obratila i Božena Miljić, istoričarka zaposlena u Istorijskom institutu Crne Gore. Božena je 2018.godine, kao kustos Narodnog muzeja spremila izlozbu iz legata Veljka Vlahovića, a sada je priredila knjigu Veljkovih dnevnickih zapisa sa Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja 1961.godine. Ona je nadahnuto govorila  o životnom putu španskog borca i narodnog heroja koji je započeo rođenjem 2. septembra 1914. godine u selu Trmanje. Priznala je da je uživala pripremajući izložbu o Veljku Vlahoviću i saznavajući nove detalje života njegovog bogatog života. Osvrnula se i na Veljkove učinke i veliko povjerenje koje je imao kod Tita kada je u pitanju osnivanje Pokreta nesvrstanih.

Ženska pjevačka grupa „Đude“ koja djeluje  u sklopu KUD-a „Mijat Mašković“ izazvala je oduševljenje prisutnih izvođenjem izvornih pjesama iz kolašinskog kraja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program je nadahnuto vodila Suzana Bošković.

Organizatori ovogodišnje manifestacije bili  su: Planinarski savez Crne Gore, PK “Visokogorci Crne Gore”, KVP “Kapetan”, PK “Montenegro tim”  zajedno sa SUBNOR-om Crne Gore i Mjesnom zajednicom Trmanje. Oni su za sve učesnike manifestacije obezbijedili ručak (vojnički pasulj) i osvježenje u obliku hladnog piva i sokova. Manifestaciju su podržali Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, Uprava za sport i mlade i Opština Kolašin.

Organizatori su zahvalni na podršci i kolašinskom  Domu zdravlja i Odjeljenju bezbjednosti.

 

 

 

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *