CRNA GORA DOBILA PRVE LICENCIRANE VODIČE ZA KANJONING

Polaganjem završnog ispita, 14 i 15.oktobra 2020.godine u kanjonu Praskvica kod Budve, okončan je  Program obuke za vodiče kanjoninga koju su organizovali Planinarski savez Crne Gore  i  Komisija za kanjoning,  uz podršku Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, a u saradnji sa Kanjoning savezom Slovenije. Završni ispit, pred komisijom koju su činili iskusni  instruktori CIC-a i Kanjoning saveza Slovenije   polažila su tri kandidata, dok će ostala trojica imati priliku za popravni narednog proljeća. Prethodno su svih šest  kandidata prošli dva modula obuke. Prvi  modul je realizovan u jesen 2017. godine u crnogorskim kanjonima, dok je drugi  modul održan u jesen 2018.godine u kanjonima Slovenije, Italije i Švajcarske.

U cilju promocije adrenalinskog sporta kanjninga i stvaranja uslova za bezbjedno bavljenje što većeg broja ljudi ovim sportom, te  u cilju proširenja i unapređenja turističke ponude, Planinarski savez Crne Gore je odlučuo da organizuje program  obuke za kanjoning vodiče. Kanjonig kao sportska aktivnost u Crnoj Gori postoji već duži niz godina, ali je kao turisticka atrakcija posebno postao popularan u zadnjih 10 godina. U pitanju  je zahtjevna aktivnost koja pored fizicke spremnosti  traži i tehničko iskustvo i opremu, a opasnosti koje postoje su brojne. S obzirom na činjenicu da u Crnoj Gori nije bilo  licenciranih  vodiča za kanjone, a postoji sve veće interesovanje stranih turista, smatrali smo da je, zbog sigurnosti, kao i dobrog imidža zemlje kao turističke destinacije  bilo neophodno odraditi obuku za minimum 5 do 10 vodiča. Na javni poziv koji je raspisan 2017.godine javilo se 7 kandidata. Program obuke je izvođen u skladu sa Pravilnikom PSCG koji zadovoljava stroge standarde vodeće međunarodne organizacije za ovu oblast CIC iz Njemačke. Ugovor za sprovođenje programa obuke je potpisan sa Kanjoning savezom Slovenije, dok je 50 posto troškova obuke finansirala  Nacionalna turistička organizacija.

Prvi licencirani kanjoning vodiči u našoj zemlji su Danilo Brajović, Janko Gardović i Strahinja Vojinović, njima će se od narednog proljeća (nakon polaganja popravnog ispita pridružiti  Miško Kosić, Bojan Bošković i Miroslav Karadžić. Oni su  tokom programa obuke stekli osnovna znanja iz iz područja pedagogije, psihologije, menadžmenta u sportu, sportske medicine, metodike treninga, kao i sva osnovna znanja iz oblasti kanjoninga koja su potrebna za efikasno i bezbjedno vođenje grupa kroz kanjone. Dakle, kanjoning vodiči su  u potpunosti obučeni da bezbjedno provedu turiste kroz kanjon, što podrazumjeva, teorijski i praktični rad, spašavanje iz kriznih situacija i pružanje prve pomoći.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *