BARJAK ČASTI I SLOBODE – Na Tjentištu obilježen jubilej 75 godina od bitke na Sutjesci

bty

Savez boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore zajedno sa SUBNOR-om Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja 75 godina od herojske bitke na Sutjesci,  organizovao je   na Tjentištu, u neđelju 17.juna 2018. godine,  Akademiju „Barjak časti i slobode“. Veličanstvenom skupu,  prisustvovao je veliki broj antifašista iz svih republika bivše SFRJ, među njima su bili i planinari iz Crne Gore.

Na prostoru  spomen-kompleksa na Tjentištu, održana je svečana Akademija sa horom, orkestrom, počasnim strojem garde Vojske Crne Gore i Bosne i Hercegovine te visokim državnim predstavnicima iz Crne Gore. Tokom akademije, u prisustvu preživjelih boraca i  brojnih visokih zvanica,  evocirane  su uspomene na Petu neprijateljsku ofanzivu i herojski proboj partizana  kroz obruč višestruko brojnijeg neprijatelja prije 75 godina. Prisutnima su se obratili predsjednici SUNBOR-a Crne Gore i BiH, akademik Zuvdija Hodžić i dr Bakir Nakaš. Program je vodio Dragan Mitov Đurović.

Cilj njemačke operacije na Sutjesci pod nazivom  „Švarc“ 1943. godine je bio  potpuno slamanje partizanskih jedinica na čelu sa vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom, koje su tek izašle iz bitke na slavnoj  Neretvi.  Više od 120.000 nemačkih i italijanskih vojnika, te domaćih izdajnika u  obruču je  mesec dana držalo oko 18.000 partizana, među kojima je bilo i nekoliko hiljada ranjenika i teških bolesnika. Tokom herojskog proboja  živote je izgubilo 7543 borca NOV i POJ. Na Sutjesci je, između ostalih znamenitih  ličnosti, 13. juna, poginuo i legendarni komandant 3. udarne divizije i član Vrhovnog štaba  Sava Kovačević.

 

bty

 

dav

bdr

 

 

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *