26. Balkanski susreti planinara – Popova Šapka 2024. godine

Domaćin 26. Balkanskih susreta planinara na Popovoj Šapci je bio PK „Ljuboten“ iz Tetova.

U sjajnoj organizaciji , sa preko stotinu predstavnika iz Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, od 7. do 9. juna 2024. godine, boravilo je na Popovoj Šapci. KVP “Kapetan” je uzeo učešća sa 23 planinara iz Nikšića, Danilovgrada, Podgorice, Kolašina i Bijelog Polja, a PK “Gorica“ sa 9 planinara.

Preko najstarijeg, kulturno i ekonomski najznačajnijeg grada Skadra u Albaniji, uz sjajnu atmosferu, drušvo planinara se uputilo prema Prizrenu, gradu koji se nalazi u podnožju velelepne Šar-planine, u blizini albanske i makedonske granice. Poslije obilaska kulturno-istorijskih znamenitosti Prizrena, putovanje su nastavili ka Tetovu i Popovoj Šapci. Sjajan doček, smještaj i hrana svjedoče o domaćinskom odnosu Makedonaca prema svima koji dođu u ovu, po mnogo čemu, zanimljivu i gostoprimnu državu.


8. juna, planinari su se uputili prema jednom od tri ponuđena planinska vrha:

Grupa 1 -Titov Vrh 2747 mnv;
Grupa 2- vrh Plat 2398 mnv i
Grupa 3 – Jelak na 1850 mnv.

Povratak grupa je uslijedio u periodu 14 – 18h, kada su se uz muziku, pjesmu, lijepu atmosferu i svečanu večeru, dodijelile diplome za učešće svim planinarskim klubovima.

Već narednog jutra, planinari iz Crne Gore su dočekani u prostorijama PK “Ljuboten“, koji su organizovali obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Tetova (Šarene đžamije, Arabati Baba teke). Put prema suncem okupanom Skoplju, odmor, obilazak grada protekao je sjajno. Povratak u Crnu Goru prošao je u najljepšoj atmosferi, uz želju za novim vrhovima, avanturama i druženjima.


Osim odličnog druženja, vrhunske organizacije i prelijepog uspona, učesnici ovog pohoda, pamtiće prisebnost i reakciju člana KVP “Kapetan” Milosava Bata Bulatovića, koji je spasao jednu planinarku, od sigurnog pokliznuća niz strmu stranu planine.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *