Uspješno završen Planinski festival PROKLETIJE 2018

bty

Planinarski  savez Crne Gore, uz podršku prijatelja i sponzora, organizovao je  proteklog vikenda, od 1. do 3.juna 2018., u dolini Grebaje  Planinski festival „Prokletije 2018“. Na festivalu je uzelo  učešće više stotina planinara iz Crna Gora i regiona i SAD. Cilj nam je bio da na najbolji način prezentujemo, promovišemo i afirmišemo našu organizaciju i aktivnosti kojima se bavimo, ali isto tako i  opštine Plav i Gusinje, zajedno sa Nacionalnim parkom „Prokletije“, njihove prirodne i kulturne vrijednosti, te još uvijek nedovoljno iskorišćene turističke potencijale ovog kraja.

Festival koji predstavlja savremenu formu razmjene informacija i iskustava, te učesnicima pruža mogućnost sticanja novih znanja i vještina  u oblasti planinarstva, planinskog turizma i zaštite planinske prirode, u potpunosti je ispunio svoju Misiju i zacrtane ciljeve.  Manifestaciju je činilo  nekoliko tematskih  događaja koji su se odvijali u dolini Grebaje i na okolnim planinama.

Svečano otvaranje je upriličeno u petak 1.juna, u bašti ekorestorana  „Pavićević“, festival je otvorila predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić. Prisutnima su se takođe obratili predsjednik PSCG prof. dr Dragan Bulatović, direktor NP „Prokletije“ Admir Lalić, generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista CG Dragan Mitov Đurović, doajen crnogorskog planinarstva Mijo Kovačević, te profesor sa Ohajo Univerziteta iz  SAD prof. dr Denis Vili.

Prve festivalske večeri promovisan je časopis Planinarskog saveza Crne Gore,  „Planinarske novine“,  broj 6, koji izlazi dva puta godišnje, a o kojemu su govorili glavni i odgovorni urednik mr Darko Brajušković i zamjenik urednika dr Mirko Jakovljević. Nakon toga, poznati crnogorski alpinista Drago Vujović je prisutnima prezentirao Crnogorsku ekspediciju Everest 2010. O bogatsvu faune Prokletija i filmu sa istom tematikom „Tragovima divljači do skrivenog svijeta Prokletija” govorio je Enes Drešković. Program je veoma nadahnuto vodila Danijela Praščević.

Drugog festivalskog dana organizovani su usponi  na prokletijske vrhove Popadija, Talijanka i Volušnica, na kojima je uzelo učešća više od 300 planinarki i planinara, među kojima je bila  i predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić. Nakon zajedničkog ručka, učesnici festivala su uživali u programu koji su priredili članovi KUD-a „Džafer Nikočević“ iz Gusinja. Iste večeri je održana i promocija novog izdanja vodiča Primorska planinarska transverzala „Orjen-Lovćen-Rumija“, kao i prezentacija novog modernog sajta Planinarskog saveza CG. Tokom večeri prisutne je zabavljao poznati plavski muzičar Harun Purišić Haja.

Treći festivalski dan je bio rezervisan za državno takmičenje u planinarskoj orjentaciji „Montenegro kup 2018“, kao i za predavanje o planinarstvu za učenike OŠ „Džafer Nikočević“ koje je održao načelnik Komisije za planinarsku orijentaciju PSCG, Drago Vujović. Prvo mjesto u planinarskoj orijentaciji za seniore osvojila je ekipa PK „Javorak“ iz Nikšića, dok je drugoplasirana bila ekipa „Rosonero“ iz Gusinja. Prvo mjesto u juniorskoj konkurenciji ostvarila je ekipa PK „Cmiljače“ iz Bijelog Polja, drugo PK „Javorak“, dok je treće mjesto pripalo PK „Berane“. Ostvarenim plasmanom navedene ekipe su se plasirale za prvenstvo Balkana, koje će se krajem septembra održati u Makedoniji.

Planinarski savez se ovom prilikom zahvaljuje prijateljima i sponzorima bez kojih festival ne bi bilo moguće organizovati, a to su: Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i održivog razvoja, Crnogorski olimpijski komitet, JP Nacionalni parkovi, Opština Gusinje, Opština Plav, Lovćen osiguranje, Nacionalna Turistička organizacija, LTO Pav, SRD „Pivara Trebjesa“, Ekokatun „Pavićević“ Grebaje.

bdr


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *