U multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović” u Podgorici, sinoć je održana promocija knjige “2. Siguran korak” autora Isa Planića

Siguran korak u kišnoj noći, bio je preduslov za divno veče u KIC-u „Budo Tomović“, gdje je promovisana knjiga autora Isa Planića.

Na samom početku gostima i svim prisutnima, dobrodošlicu je poželjela predsjednica Planinarskog saveza Crne Gore Tatjana Ivanović. Sve prisutne je pozdravila i generalna sekretarka Planinarskog saveza Srbije Svetlana Veljković, te načelnik Službe za vodiče Planinarskog saveza Srbije Aleksandar Rašin, koji je sa stručnog stanovišta govorio o značaju izdanja ove knjige.

 

Knjiga je osmišljena kao udžbenik, koji sadrži informacije potrebne za bezbjedan boravak u planini i namijenjena je planinskim vodičima, organizatorima aktivnosti, trenerima i svim planinarima.

U knjizi su obrađene i teme kao što su pojam i istorija planinarstva, organizacija i discipline, poznavanje planina za planinare, čitanje karata i orijentacija, atmosfera i vrijeme,planinarski objekti i tereni, organizacija i izvođenje planinarskih akcija,planinarska opema i njena upotreba, čvorovi u planinarstvu, tehnika kretanja planinara i vodička djelatnost, komunikacija vodiča sa grupom, planinarska etika i zaštita planina, opasnosti u planinama, prva pomoć i spasavanje, fizička priprema planinara, ishrana i metodika nastave za osposobljavanje i usavršavanje planinara.

Autor Iso Planić je napravio vanvremensko djelo, u kojem nam daje smjernice, kako da se na kvalitetan način pripremimo za boravak na planinama, da čuvamo i cijenimo planinu i prave vrijednosti komunikacije grupe u kojoj se krećemo.

 

Plod svog dugogodišnjeg rada i iskustva, predstavio nam je i sam autor, Iso Planić, koji je uspio da objedini nastavni plan koji se godinama koristi za edukacije u oblastima planinarstva.

Planinarskom savezu Crne Gore je bila je čast ugostiti prijatelje iz Planinarskog saveza Srbije, te im ovom prilikom zahvaljujemo na dolasku, divnoj večeri koju su proveli sa našim planinarima.

Zahvaljujemo našim članovima na prisustvu i velikom interesovanju, te KIC „Budo Tomović“, koji nam omogućava da organizujući ovakve večeri, u prijatnom ambijentu, unapređujemo naša znanja i razmjenjujemo iskustva sa kvalitetnim, stručnim i značajnim ljudima iz oblasti planinarstva, koji nam dolaze iz regiona i svijeta.

 

U kratkim crtama o autoru Isu Planiću

Iso Planić je po zanimanju geograf i od 2018. godine, obavlja funkciju predsjednika Planinarskog saveza Srbije.

Planinarstvom se bavi od 1990. godine. U svojoj bogatoj planinarskoj karijeri je učestvovao u mnogim ekspedicijama, a među brojnim uspješno izvedenim usponima ističu se vrhovi preko 8000 i to Shishapangma, Mount Everest, Gasherbrum 1 i 2 i Broad Peak. Učestvovao je i na ekspediciji K2, koja je okončana nakon tragičnog stradanja člana tima Drena Mandića.

Iso se nesebično zalaže za popularizaciju i razvoj planinarskog sporta.

Kao licencirani vodič, vodio je preko 300 organizovanih grupa na planinarenje. Kao instruktor službe vodiča PSS učestvuje u obučavanju planinarskih sportskih vodiča i operativnih trenera. Inicijator je gradnji vještačkih stijena na kojima se izvode treninzi sportskih penjača.

Svoj doprinos popularizaciji planinarstva je dao i preko objavljenih članaka na temu planinarstva. 2011. godine je objavio monografiju “Planinarski vrhovi Srbije”.

Dobitnik je mnogih zvanja i priznanja od kojih se izdvajaju: Zaslužni sportista, zlatna medalja „Jovan Cvijić“ Srpskog geografskog društva, Pro Urbe Grada Subotice, Jovan Mikić – Spartak Sportskog saveza Vojvodine, Majska nagrada Ministarstva sporta Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *