Tromeđa – spojila šest opština i tri države

Prva regionalna zimska manifestacija “Tromeđa – jedan dan, jedan vrh, skijaš tri države”, spojila je šest gradova i tri države, te je 5-10. marta 2024. godine, okupila brojne učesnike iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova.

Svečano otvaranje manifestacije je održano u punoj sali Doma kulture Plav, kada su se prisutnima, obratili predsjednik PSK “Hrid” Enes Drešković, te predsjednici opština Plav, Gusinje, Peć, Dečani, Junik i Tropoja, koji su potpisali memorandum o saradnji.

Nakon toga je uslijedilo emitovanje dokumetarnog filma o dvadesetogodišnjoj saradnji na projektima i razvoju ovog dijela prokletijskog kraja, kulturno-zabavni program, te zajednički ručak, koji su domaćini upriličili za sve prisutne.


Drugog dana je održana panel diskusija na temu “Potencijali Prokletija između razvoja i zaštite”. Naredni dani su bili rezervisani za aktivnosti na terenu, uspone na vrhove prokletijskog kraja, prelazak Bogićevice na krpljama i skijanje sa vrha Tromeđa ka Bogićevici, Dobredolju i Dobroske. Na oduševljenje svih učesnika, Bogićevica obiluje velikom količinom snijega i ima ogroman potencijal da postane regionalni turistički zimski centar, koji će privlačiti brojne avanturiste iz cijelog svijeta. Pored prirodnih potencijala, tradicionalna gostoprimnost ljudi iz ovog kraja, ostavlja snažan utisak na turiste, koji se ovdje opet rado vraćaju.
Usponom na Ćafa Bogićes, zvanično je završena ovogodišnja manifestacija.
Sledeće godine, kalendar aktivnosti Planinarskog saveza Crne Gore, će biti bogatiji za još jednu, veoma značajnu manifestaciju.
Sporazum o saradnji u organizaciji ove manifestacije su potpisali: predsjednik opštine Plav Nihad Canović, predsjednica Planinarskog saveza Crne Gore Tatjana Ivanović, predsjednik PSK “Hrid” Enes Drešković i direktor Nacionalnih parkova Vladimir Martinović.
Predlozi projekata za zaštitu životne sredine, razvoj zimskog turizma i putne infrastrukture, su već spremni i biće definisani, do konačne realizacije, a prisustvo brojnih zvaničnika susjedske tri države, najbolji su pokazatelj ozbiljnosti i garancija za buduće planove.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *