STAZOM MARKA MILJANOVA 2021

I ove godine uspješno je realizovana tradicionalna manifestacija “Stazom Marka Miljanova”, manifestacija koja baštini i čuva sjećanje na  velikog vojvodu i književnika   iz plemena Kuči. Učesnici su imali priliku da, po lijepom sunčanom danu, prođu stazom kojom je Marko Miljanov dolazio u Podgoricu kao njen prvi gradonačelnik. Staza na jednom dijelu vodi starim ilirskim putem koji je povezivao drevni Medun (Meteon) sa Dukljom. Na stazi se nalaze vidikovci sa kojih se pruža prelijep pogled na Podgoricu i njenu okolinu. Planinari su posjetili staro utvrđenje Medun gdje se danas nalazi crkva i grob vojvode Marka. Nakon toga na platou ispred Muzeja organizovan je odmor i osvježenje za sve učesnike.

Planinarsko pješačku turu „Stazom Marka Miljanova“ koja je održana 30. aprila savladalo je više od dvadeset planinara i ljubitelja prirode.  Okupljanje i start bio je u Doljaniima odakle se krenulo rutom Doljani – izvor Peuta – Gornja Vrbica – Orljevo – Medun. Učesnici  akcije vratili su se u Podgoricu djelimično izmijenjenom rutom preko sela Sjenica. Iako staza ukoliko se govori o težini spada u lake dužine je 7 kilometara u jednom smjeru visinske razlike starta 550 m  savladana je za oko 5 sati.

Sve učesnici ispoštovali su mjere preporučene od strane Instituta za javno zdravlje – držali su distancu, dezinfikovali ruke i koristili masku.

Manifestaciju “Stazom Marka Miljanova” organizovao je PK „Visokogorci“ uz podršku Planinarskog saveza Crne Gore, Fonda za razvoj Kuča i Uprave za mlade i sport.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *