Poziv na manifestaciju Dani Gorice na Bukumirskom jezeru

Planinarski klub „Gorica“ iz Podgorice organizuje po 20. put tradicionalnu planinarsku manifestaciju „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru“, poslednjeg vikenda u julu mjesecu.
Pozivamo Vas da u prelijepom ambijentu Bukumirskog jezera i okolnih vrhova, uživate u planinarenju i druženju.

Program manifestacije:

  • Subota 24.07. Dolazak planinara u popodnevnim satima do planinske kuće Petrović na katunu Petrovića (600m od Bukumirskog jezera) najkasnije do 14h. Smještaj u planinskoj kući (10 – 15 planinara) i postavljanje šatora na livadi ispod planinske kuće. Obavezno ponijeti vreću za spavanje i podmetač. Za 15h planiran je uspon na Velji vrh 1916m, koji se nalazi između katuna Momonjevo i gornjeg Dugog jezera na Bukumiru. Veoma interesantna laka kružna tura dužine oko 7km i visinske razlike od 470m koja se prolazi za 4,5-5h. Večera iz ranca i druženje prije spavanja.

 

  • Nedjelja 25.07. Uspon na Štitan 2172m i Surdup 2184m sa polaskom u 8 sati. Uspon je srednje težak sa visinskom razlikom od 730m do vrha Štitana i Surdupa. Dužina staze je oko 14km, vrijeme predviđeno za cjelokupnu turu je oko 8 sati. Alternativna tura će biti i uspon na Bigeze 1979m, srednja do laka tura, visinska razlika 530m, oko 10km.
    Zajednički ručak za sve planinare je planiran za 16 sati.
    Zatvaranje manifestacije oko 18 sati: Spremanje šatora i
    planinske kuće , kupanje u Bukumirskom jezeru, odlazak
    učesnika.

Važne informacije:

Do Bukumirskog jezera se može doći iz Podgorice (50km), asfaltnim putem preko Kuča (Ubli, skretanje prema Kržanji, preko Stravča, Kastrata, cestom ispod Treskavca do ulaza u katune Bukumirskog jezera). Od ulaza do kampa ima oko 2 km makadamskog puta i može se doći kolima, eventualno kola se mogu ostaviti i uz cestu, tik uz Bukumirsko jezero. Do Bukumirskog jezera se može doći i preko Veruše, posebno za one koji dolaze iz pravca Kolašina i Mateševa. Od Veruše do Mokre i Bukumirskog jezera ima oko 14 km, s tim da je taj put djelimično asfaltiran i u dosta lošem stanju.

Neophodno je ponijeti uobičajenu planinarsku opremu i opremu za kampovanje (šator, vreće, podmetači, lampe), hranu iz ranca, vode ima u blizini kampa.

Molimo planinare da se pridržavaju gore navedenog programa, kao i važećih epidemioloških mjera i da se tokom uspona drže kolone i prate uputstva vodiča.
Takođe, radi što bolje organizacije manifestacije, molimo sve zainteresovane da svoje učešće pravovremeno najave na kontakte kluba, najkasnije do srijede 21.07. Domaćin je u mogućnosti da organizuje manifestaciju za oko 40 učesnika.

Kontakt:

E-mail: planinargorica@t-com.me

Telefoni: +382 (0)69 606 148 Mira Kostić, + 382(0)69 252 333 Edita.

Manifestaciju su podržali Planinarski savez Crne Gore i Uprava za sport i mlade Crne Gore.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *