Održana promocija knjige Veličanstveni Prenj

Početkom mjeseca novembra, u KIC-u “Budo Tomović” je održana promocija knjige “Veličanstveni Prenj”, autora, dragog prijatelja Planinarskog saveza Crne Gore i velikog ljubitelja crnogorskih planina Zehrudina Isakovića.
Knjiga “Veličanstveni Prenj” je rezultat ljubavi prema planini Prenj, ljudskoj radoznalosti, iskrenog saosjećanja i predstavlja značajan doprinos promociji ne samo planine Prenj, već i samog planinarstva.
O knjizi su govorili autor Zehrudin Isaković i recezent Edin Durmo. Obilje zanimljivih priča i anegdota, pratili su fantastični kadrovi i fotografije planine Prenj, čiji su autori Zehrudin i bosanski fotograf Dženis Džino.
Uvodnim pozdravnim riječima, prisutnima se obratila predsjednica Planinarskog saveza Crne Gore, Tatjana Ivanović, izrazivši značaj i zadovoljstvo u organizaciji još jednog veličanstvenog planinarskog djela.
Nakon toga, predsjednik PSK “Jelenčica”, Ćazim Fetahović, je predstavio bogate biografije autora Zehrudina Isakovića, te recezenta Edina Durma.
U knjizi “Veličanstveni Prenj”, su opisani vrhovi planine Prenj, doline, planinske staze i objekti. Knjiga sadrži i geografske karte, te osvrt na istoriju planine i njen biljni i životinjski svijet. Ukratko su dati savjeti za povećanje sigurnosti u planini, prikazani su kategorizacija staza i polazišta ka vrhovima, te potrebna planinarska oprema za uspone na Prenj.
“I zaista, upravo kada misliš da sve znaš o jednoj planini koju živiš, kada pomisliš da je u tvom životu došao na red jedan prikaz kojeg želiš podijeliti sa drugima, prenijeti svoju emociju i iskustvo na papir, da traje i zrači onom posebnom energijom koja je uvijek tu kada se misli, sanja i živi Prenj….pojavi se Zehrudin sa svojim kapitalnim djelom… i shvatiš da nema smisla, jer se bolje ne može! Djelom kojim je skenirao Prenj uzduž i poprijeko, u visinu i dubinu, toliko duboko da je dotakao ono iskonsko, kojeg tek nagovještaj osjete istinski prenjski hodočasnici, kakav je i sam. Njegovi povremeni izleti u sfere sjećanja i podastiranja njegovih mladalačkih iskustava iz stijena prenjskih vrhunaca, samo su još jedna šarmantna potvrda prethodne tvrdnje, koja daje dodatnu svježinu i, rekao bih svojevrstan balans vrhunskim, pažljivo i znalački brušenim tematskim prikazima, onima koji će budućim korisnicima ove knjige biti od neprocjenjive vrijednosti. Rekoh li KNJIGE!? – odmah se moram ispraviti – ovo je puno više od knjige!“ – izvod iz recenzije Edina Durma.
Gosti su ovo veče učinili još posebnijim, priredivši dirljivo posthumno uručenje počasne plakete “Prenjski Vuk”, istaknutom crnogorskom planinaru Milanu Radoviću, koji je njegovao prijateljstvo sa bosanskim planinarima i za života aktivno učestvovao na tradicionalnim zimskim usponima koji su organizovani na ovoj bosanskoj planini. Plaketu su primili sinovi Milana Radovića Stefan i Nemanja.
Planinarski savez Crne Gore se zahvaljuje gostima koji su došli iz Bosne i Hercegovine, kako bi nam predstavili ljepotu veličanstvene bosanske planine, kao i svim prisutnim planinarima koji su pažljivo pratili izlaganje i uživali u divnim kadrovima sa planine Prenj.
Kratke crte iz biografije Zehrudina Isakovića
Isaković je po obrazovanju magistar komunikologije, novinar i veliki zaljubljenik u planine. Autor je poznatog serijala Vrhovi Balkana (Al Jazeera Balkans), brojnih putopisnih filmova o planinama širom svijeta, za koje je nagrađivan. U periodu 2014-2018, obavljao je funkciju predsjednika Planinarskog saveza BiH.
Isaković je kao vrlo mlad izveo brojne alpinističke uspone (ukupno 250), poput sjeverne stijene Petit Dru, na Mont Blanc, sa 17. godina, što mu je bila i životna avantura. Bio je na mnogim svjetskim planinama od Anda do Himalaja, gdje je bio učesnik ekpedicija na dva osamhiljadaša – Mount Everest i Cho Oyu.
Realizovao je velike infrastrukturne projekte, čije su aktivnosti trasiranje novih staza, ferata i planinarskih objekata.

Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *