Održana generalna sjednica skupštine Evropske unije planinarskih asocijacija EUMA 2021

Evropska unija planinarskih asocijacija je dana 9. oktobra 2021. održala 2. Generalnu skupštinu 2021. u Pragu, čiji je domaćin bilo Češko

planinarsko društvo (CHS).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na skupštini su predstavljeni detaljni izvještaji o aktivnostima prve 4 godine rada EUMA, sa predstojećim zadacima i novim ciljevima, te je odobren budžet za 2022. godinu. Odlukom Skupštine data je podrška za pokretanje postupka upisa evropskih lednika u UNESCO listu zaštićene i ugrožene svjetske prirodne baštine.

Prihvaćeni su zahtjevi za članstvo Federacije Luksemburga (FLERA) kao i Makedonskog saveza za sportsko penjanje (MSCF), te sada Evropska unija planinarskih saveza broji 26 članica.

Kako bi se regionalne federacije mogle integrisati u EUMA, od Predsjedništva je zatraženo da razvije odgovarajući model o kojem će se raspravljati na sljedećoj sjednici skupštine. Diskutovalo se i o promjeni sjedišta EUMA, koje se trenutno nalazi u Briselu u Belgiji.

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjedništvo EUMA je izabrano na još 4 godine i to Roland Stierle kao predsjednik, Jan Bloudek kao zamjenik predsjednika, Ingrid Hayek kao potpredsjednica, Bojan Rotovnik kao potpredsjednik, Juan Jesus Ibanez Martin kao potpredsjednik.

Na radionici koja je uslijedila date su informacije o statusu projekta ERASMUS+ i raspravljalo se o ciljevima prikupljanja podataka o planinarskim domovima, planinarskim stazama i penjalištima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sledeća skupština EUMA će se održati 30. aprila 2022. u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji, čiji će domaćin biti Planinarski savez Sjeverne Makedonije (FPSM).

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon održane skupštine, EUMA je za sve prisutne članove organizovala posjetu Prašovskim stijenama, sastavljenih od spektakularnih pješčanih kula.

EUMA će biti prisutna na skupštini regionalnih i lokalnih predstavnika EU, te konferenciji na temu „Održivi turizam – posao za evropske planine“, na kojoj će potpredsjednica Ingrid Hayek i generalni sekretar Andreas Aschaber doprinijeti svojim govorima.

Planinarski savez Crne Gore predstavljala je sekretarka Tatjana Ivanović.

Autor fotografija: Stanislav Vanek


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *