Održan sastanak povodom formiranja Balkanske Lige za sportsko penjanje

Sastanak povodom formiranja Balkanske lige u disciplini sportsko penjanje, održan je 16. septembra 2023. na Meteorima u Grčkoj. Na sastanku se razgovaralo o potrebi donošenja pravilnika, u cilju formiranja lige takmičenja za narednu godinu, te o postojanju komisije koja će odrediti sudije, postavljače ruta i koordinatora događaja.

Na sastanku je zaključeno da komisiju može činiti samo po jedan predstavnik iz države članice Balkanske planinarske unije.

Za koordinatora svih aktivnosti je privremeno izabran delegat iz Grčke federacije Theodor Tsavdaridis.

Predstavnici su se složili da je potrebno napraviti zajednički kalendar događaja, imajući na umu i poštujući godišnji kalendar Insternacionalne federacije za sportsko penjanje (IFSC). U skladu sa tim sve asocijacije su dužne prije 31. decembra, odrediti datume organizacije takmičenja u sportskom penjanju u svojoj državi, te preuzeti organizaciju balkanskih prvenstava i kupova. Nakon što se dobiju predlozi asocijacija, komisija će pripremiti i objaviti kalendar takmičenja za sledeću godinu.

Ustanovljene su dvije kategorije za takmičenja i to: “Mladi” i “do 14 godina”, s tim što će svaka kategorija imati svoje dane takmičenja.

Zaključeno je da bi omladinsko takmičenje bilo najbolje održati prije IFSC Svjetskog kupa, kako bi takmičenje moglo biti i izbor za ulazak na evropsko takmičenje ili svjetsko prvenstvo. Preporučeno razdoblje za održavanje takmičenja je od januara do marta.

Predlaže se da se takmičenja do 14 godina održe nakon IFSC Svjetskog kupa.

Sudije se trebaju mijenjati iz svake države i biti profesionalni, sa dobrim ugledom.

Na sastanku je predloženo da glavni postavljač takmičarskih smjerova bude iz zemlje koja organizuje takmičenje, zajedno sa tri ostala postavljača iz drugih zemalja. U slučaju nedostatka iskustva za organizaciju u određenoj zemlji, dogovoreno je da će im se pružiti pomoć iz drugih zemalja.

Predloženo je da se federacije prijave IFSC-u i predlože postavljača takmičarskih smjerova, te da se pridruže obuci koju organizuje IFSC.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *