Na planini Hajli održan je 26. Memorijal Safet Mavrić – Ćako

  1. Memorijal na planini Hajli je u periodu 12-14. januar 2024. godine, okupio više od 180 planinara iz zemlje i regiona, porodicu, prijatelje i poštovaoce lika i djela planinara Safeta Mavrića-Ćaka.

 

Već godinama unazad Kalendar aktivnosti Planinarskog saveza Crne Gore, počinje organizacijom ovog, u regionu poznatog zimskog uspona na planinu Hajlu. Sa posebnom pažnjom Planinarsko sportski klub “Hajla 2403” organizuje pomenuti tradicionalni zimski uspon, u znak sjećanja na tragično stradalog planinara i sportistu iz Novog Pazara Safeta Mavrića-Ćaka.

 

Ćaku je sport bio životno opredeljenje. Kao gimnastičar, skijaš, biciklista i planinar, ostavio neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenskog sporta. Učestvovao je u ekspedicijama na najviši vrh Evrope, te na himalajskim vrhovima Čo Oju i Akonkagva. U dužem vremenskom periodu držao je jugoslovenski rekord u ostvarenom visinskom dometu, sa postignutom visinom od 7600mnv. Stradao je 6. januara 1997. godine na planini Hajli. O njegovim sportskim poduhvatima i vedrom duhu, danas govore njegovi prijatelji, porodica i sestra Caca Mavrić, koja se sa dubokom emocijom prisjeća brata, uz kojeg je zavoljela planinu i planinarenje.

Ovaj događaj, povezao je predstavnike planinarskih klubova iz e, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Albanije, koji su vikend proveli na planini Hajli, usponom odali počast Safetu Mavriću-Ćaku.

Učesnici pohoda su bili smješteni u planinarskom domu Grope na Hajli i u katunu Bandžov.

Uspon je startovao u subotu 13. januara, iz katuna Bandžov, odakle se kolona iskusnih planinara uputila ka planinarskom domu Grope, gdje su se okrijepili toplim domaćim čajem.

 

Nakon provjere opreme, formirana je grupa za uspon. Planinari su prteći snijeg, po hladnom vremenu i temperaturi od -10 stepeni, preko Sedla izašli na greben Hajle. Hodajući grebenom planine, grijali su dušu i napajali oči pogledom na idilični zimski pejzaž i ljepote rožajskog kraja. Prokletije, Komovi, Bjelasica, Durmitor i okolnih vrhovi, blistali su u punom sjaju, obasjani suncem u bijelim odorama.

 

Na vrh planine Hajle, koji se nalazi na 2403 metra nadmorske visine, uspješno je izašlo 124 planinara.

Pri povratku, u planinarskom domu Grope, organizator je dočekao sve učesnike sa toplim obrokom.

 

Kraj idiličnog zimskog dana obilježilo je druženje, do kasnih večernjih časova.

 

U nedelju 14. januara, nakon doručka i pakovanja opreme, uslijedio je povratak kućama, do narednog druženja i narednog uspona.

Memorijalni zimski uspon “Safet Mavrić-Ćako” je podržan od strane Planinarskog saveza Crne Gore, Ministarstva sporta i mladih i Turističke organizacije Rožaje.

 


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *