Evropa dobila krovnu planinarsku asocijaciju EUMA

U subotu 25.novembra 2017.godine u Minhenu je održana Osnivačka skupština Evropske planinarske asocijacije EUMA.  Krovnu asocijaciju  su osnovale planinarske asocijacije iz 25 evropskih zemalja među kojima je i Planinarski savez Crne Gore. Predstavnik našeg Saveza  na osnivačkoj skupštini bio je  predsjednik dr Dragan Bulatović.
Na skupštini je usvojen Statut i izabran Prezidium koji će voditi Eumu u naredne četiri godine. Za predsjednika je izabran  Roland Stierle, kandidat njemačkog krovnog saveza Deutscher Apenverain, dok je za njegovog zamjenika izabran Jan Bloudek iz Češke planinarske asocijacije. Ostali članovi prezidijuma su Bojan Rotovnik iz Slovenije, gđa dr Ingrid Hayek iz Austian Alpin Club-a, te Juan Jezus Ibanez Martin predstavnik Španske planinarske i penjačke federacije. Skupština je odlučila da sjedište Evropske planinarske asocijacije EUMA  bude u Briselu. Takođe je donešena odluka o visini godišnje članarine za zemlje članice.
Novoosnovana asocijacija ima preko dva i po miliona članova, a učesnici osnivačke skupštine su saglasni da je ovo početak  nove tješnje i kvalitetnije saradnje između evropskih planinarskih asocijacija.  Ujedinjeni evropski planinari će lakše i efikasnije sarađivati sa Evropskim parlamentom, Evropskom komisijom i drugim institucijama Evropske unije  i tako snažnije uticati na donošenja odluka koje se tiču planina i zaštite planinske prirode. Takođe, EUMA će aktivno sarađivati sa Međunarodniom Planinarskom asocijacijom UIAA.
Domaćin Osnivačke skupštine Evropske planinarske asocijacije bio je Deutscher Apenverein i istu  je sjajno organizovao u prekrasnom ambijentu Kuće alpinizma u Minhenu.


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *