EKSPEDICIJA ARARAT 2024

Dragi planinari i ljubitelji visokih planina,

Planinarski savez Crne Gore, organizuje ekspediciju Ararat od 10. do 17. jula 2024. godine.

Najviša planina u Turskoj Ararat (Ağrı) ima legendarni status zbog svog geološkog položaja i činjenice da se vjeruje da je bila posljednje počivalište Nojeve arke. Ovaj vrh, koji se spominje u Bibliji, ima nekoliko imena na različitim jezicima, a glavna su Ararat, Kuh – i Nuh i Cebel ul Haristir.

Planina Ararat (5137 m) je najviši vrh Turske. To je vulkanska planina sačinjena od bazalta, koji prelazi u andezitsku lavu oko 4000 m. Na vrhu se nalazi glečer, a na istočnoj padini greben Serdarbulak, sa Kučuk (Malim) Araratom na 3896m. Visina planine Ararat, zajedno sa svojim glečerima, geološkim formacijama, ljudima i planinskim livadama prekrivenim snijegom, ima privlačan, gotovo magičan izgled.

Uslovi prijave:

Prijavljeni učesnik mora biti član planinarskog kluba-Saveza, te posjedovati ljekarsko uvjerenje, ne starije od 6 mjeseci.

Molimo Vas da ispunjenu prijavu za ekpediciju,  pošaljete zaključno sa 30.06.2024. godine, putem e-maila: info@pscg.me  Informacije na tel:+38269769669 

PREUZMI OBRAZAC ZA PRIJAVU OVDJE>>>

Napomena: Broj učesnika na ekspediciji je ograničen.

Cijena: 550€

Uključeno u cijenu: Svi obroci tokom trekinga, večera na dan dolaska i po povratku sa Ararat uspona, čaj, voda (ostala bezalkoholna pića i alkohol nisu uključeni), hotelski smještaj za 2 noćenja u dvokrevetnim sobama (Doğubayazıt), dozvola za penjanje, vodič za pohod na planinu Ararat, portir, kuvar, šator, podloga za vreću, vreća za spavanje (predlažemo da ponesete svoju), dereze, penjački sertifikat, hamam – nakon povratka sa planine Ararat.

U cijenu nisu uključeni: Troškovi avio karata, prevoza iz Crne Gore do aerodroma sa kojeg ćemo putovati (u polasku i povratku), prevoz od aerodroma do Dogubayazita (u polasku i povratku), troškovi osiguranja i lični troškovi, ako ne želite dijeliti sobu, naplaćuje se jednokratna doplata.

Oprema za penjanje: Ruksak za opremu i odjeću, dnevni ranac za planinarenje, planinarske cipele, odjeća i obuća predviđena za uspone iznad 5000 mnv, čeona lampa, pribor za jelo, sunčane naočare, zaštita od sunca, vreća za spavanje za temperature od -5, -10 ºC, lična apoteka (probiotici, analgetici, antibiotici), prva pomoć. Vrijeme može biti prohladno na 4200m, a možete očekivati ​​temperature između 0 i -15°C na vrhu.

Prevoz: Najbrži transport do planine Ararat je avionom do aerodroma Ağrı (AJI), Igdir (Iğdir) ili aerodrom Van (VAN), odakle se treba transportovati do grada Doğubayazıta, gdje će se održati prvi zajednički sastanak grupe.

U nastavku se nalazi program ekspedicije.

Program:

Dan 1: Transfer od Agri, İgdır ili Van aerodroma, do Doğubayazıta. Na putu ćemo vidjeti planinu Ararat. Večera u Doğubayazıtu, na kojoj ćemo razgovarati o svim mogućim pitanjima u vezi sa usponom na Aarat. Smještaj je omogućen u dvokrevetnim sobama.

Dan 2: Transfer minibusom u 8h  iz Doğubayazıta do podnožja planine Ararat (2200mnv). Odavde započinjemo svoju planinarsku turu na planini Ararat penjanjem do 3200m (1. kamp, ​​4 sata hoda). Podižemo šatore, a za večeru se služi topla hrana.

Dan 3: Kako bismo osigurali uspjeh vaše planinarske ture na planini Ararat, rezervirali smo ovaj dan za bolju aklimatizaciju. Da bismo to postigli, krećemo ujutro u 9 sati do 4200mnv (2. kamp, ​​4 sata hoda). Nakon kraćeg odmora, vraćamo se u 1. kamp gdje se servira topla hrana za večeru.

Dan 4: Jutro počinjemo usponom u 8 sati, do 2. kampa na 4200mnv (4 sata hoda). Popodne ćemo provesti u opuštanju i pripremama za penjanje na vrh Ararat, koji je planiran sledećeg dana. Za večeru se služi topla hrana.

Dan 5: Uspon na Ararat počinjemo u 2 sata ujutro i penjemo se na vrh planine Ararat (5137mnv). U zavisnosti od snježnih uslova, dereze mogu biti potrebne na poslednjih 200 metara. Na vrh planine Ararat stižemo oko 8 sati ujutro. Vraćamo se u drugi kamp, ​​gdje nas čekaju topla supa i čaj. Nakon odmora, pakujemo šatore i vraćamo se kamp 1, gdje ćemo noćiti. Večera u kampu 1.

Dan 6: Silazak iz 1. kampa do mjesta gdje će nas čekati prevoz. Opraštamo se od planine Ararat i vraćamo se u Doğubayazıt minibusom. Nakon malog odmora u hotelu, idemo do palate İshak pasa i Nojeva arka, a po povratku u grad, posjetićemo hamam. Uslijediće večera i smještaj u dvokrevetnim sobama.

Dan 7: Jedan dan je rezervisan za slobodne aktivnosti.

Dan 8: Transfer do aerodroma. Povratak u Crnu Goru.

PREUZMI OBRAZAC ZA PRIJAVU OVDJE>>>


Warning: qtranxf_excludeUntranslatedPostComments(): Argument #2 ($q) must be passed by reference, value given in /home/pscgtkst/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *