Održan 48. Generalni sastanak ERA u Brašovu

U Brašovu je od 28.09-01.10.2017. godine, održan 48. Generalni sastanak Evropske pješačke federacije (European Ramblers Association-ERA), koja u ovom trenutku ima više od tri miliona članova. Ovom sastanku je prisustvovala tročlana delegacija Planinarskog saveza Crne Gore u sastavu Dragan Bulatović, Saša Popović i Tatjana Ivanović.


Prvog dana konferencije održane su Know-How  sesije na različite teme vezane za uređenje i obilježavanje evropskih pješačkih puteva, predstavljena je oprema za zimsko pješačenje kao i nova i sve popularnija disciplina hodanje kroz vodu. Na kraju prvog dana predstavnici Deutscher Wanderverband su predstavili reuzultate istraživanja o finansiranju pješačkih puteva koje su sproveli među članicama ERA.

U subotu 30.septembra održana je redovna godišnja Skupština ERA, kojom je predsjedavala dosadašnja predsjednica gdja Lis Nielsen. Ona je u uvodnom izlaganju podsjetila prisutne na zaključke prošlogodišnjeg  sastanka održanog u Hüssleholmu u Švedskoj. Na sastanku je usvojen Izvještaj o radu, Finansijski izvještaj i Izvještaj nadzornog odbora za 2016. godinu. Takođe je usvojen budžet za 2017/18 godinu, te su odredjene zemlje koje će biti domaćini održavanja generalnih sastanka ERA za naredne tri godine. Naredne godine sastanak će biti održan u Luksemburgu, dok će domaćin 50-og jubilarnog biti Njemačka.

Ovogodišnja skupština Evropske pješačke asocijacije-ERA je bila izborna, a za novog predsjednika jednoglasno je izabran  gdin Boris Mićić, dugogodišnji predsjednik Planinarskog saveza Srbije. Izabrani su i novi potpredsjednik Armand Ducornet iz Fédération Française de la Randonnée Pédestre, rizničar  Joep Naber, Wandelnet iz Holandije, te  članovi nadzornog odbora Steen Kobberø-Hansen, Dansk Vandrelaug iz Danske. Za počasnu predsjednicu izabrana je gdja Lis Nielsen.
Pored formalnog dijela sastanka, izvrsni domaćini iz Rumunije, su se potrudili da za učesnike konferencije organizuju obilaske prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti grada Brašova i okoline. Organizovana je i gala večera u restoranu Cabana Postavaru, koji se nalazi u ski centru Poiana Brašov, gdje su prisutni uživali uz fantastičnu muziku rumunskog rok benda.

Naša delegacija je iskoristila boravak u Brašovu za brojne susrete i razgovore sa članovima predsjedništva i delegatima iz različitih zemalja. U planu je da kroz našu zemlju prođe Evropski put E6. U povratku naša delegacija je posjetila jezero Balea, na trasi čuvenog puta Transfagarašan, u planinskom masivu Fagaraš i ispela najviši vrh Rumunije - Moldoveanu 2544mnv. 

Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo