Održana manifestacija Stazom Veljka Vlahovića 2017

U čast i slavu Veljka Vlahovića, jednoga od velikana naše istorije, studentski  beogradskog univerziteta  su još prije 40 godina putovali  su njegovim stazama, evocirajući uspomenu na njegov lik i djelo, počevši od njegove rodne kuće na Trmanju, pa po čitavoj Jugoslaviji.

Tu lijepu manifestaciju obnovili su crnogorski planinari na svoj, planinarski način. Treća je godina od kada se organizuje planinarenje i druženje „Stazom Veljka Vlahovića“ i već postaje tradicionalno.

Organizatori su: Planinarski savez Crne Gore, Sportsko-rekreativna društva „Montenegro tim“ i „Pivara Trebjesa“, planinarski klub Visokogorci i Klub vojnih planinara „Kapetan“.

Prisustvovali su planinari iz više planinarskih klubova, predstavnici boraca NOR-a, mještani Rovaca i ostali poštovaoci Veljka Vlahovića.

Po dolasku planinara kod njegove rodne kuće, organizovan je prikladan program, nakon kojega su se svi poslužili svježe skuvanim pasuljom, rovačkim kuvanim krompirom i sirom, uz hladno točeno pivo.

Program je nadahnuto vodio Đorđije Tatić, glumac Kolašinskog amaterskog pozorišta.

Vijenac na bistu Veljka Vlahovića položili su Gojko Vlahović, predsjednik udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašina i član predsjedništva Saveza boraca Crne Gore i Vesna Bulatović, članica Upravnog odbora Planinarskog saveza Crne Gore.

Dragan Bulatović, predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore, u svom govoru, koji je oduševio prisutne, poručio je da slijedimo primjere slavnih predaka, sačuvamo svoje specifičnosti i slavnu istoriju, tradiciju i prirodu po čemu će nas drugi prepoznavati, da se ne bi izgubili u globanom bezličju.

Gojko Vlahović je govorio o Veljkovom životu i postignućima i poručio mladima da čuvaju našu lijepu Crnu Goru.

Prisutne su pjesmom razgalili Mićo Popović direktor osnovne škole „Međuriječje“ i Darko Prelević. Pjevalo se i igralo uz staru narodnu, ali i rok muziku, a okolni vrhovi su upili riječi „Računajte na nas!“ što nas dodatno obavezuje.

Zahvaljujemo se Odjeljenju bezbjednosti Kolašin, koje je i ove godine u cilju bezbjednog održavanja manifestacije, obezbijedilo prisustvo patrole saobraćajne policije, na magistralnom putu Podgorica-Kolašin.  

Vesna Bulatović
,,,
Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo