Izvještaj sa manifestacije Planinski festival Kolašin 2017

Prvi Planinski festival je uspješno realizovan u Kolašinu od 2. do 4. juna 2017. godine, okupivši oko 500 ljudi iz zemlje i inostranstva.

Festival je bio međunarodnog karaktera i na njemu su učestvovali najviši zvaničnici  planinarskih asocijacija i planinari  iz 13 zemalja i to iz: Crne Gore, Turske, Grčke, Albanije, Bugarske, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i Austrije.

Festival se sastojao iz više događaja koji su se odvijali na različitim lokacijama u Kolašinu i okolini.
 “Planinski festival – Kolašin 2017” je 02. juna zvanično otvorila predsjednica opštine Kolašin, gospođa Željka Vuksanović. Aktivnosti prvog dana su bile:
 
  • Otvaranje izložbe fotografija „Planine Crne Gore“. Na konkurs je prijavljeno 300 fotografija. Radove je poslalo ukupno 69 autora, od čega 12 stranih (Srbija, Francuska, Hrvatska, Slovačka i Estonija). Pored nagrađenih i fotografija sa pohvalom, žiri je odabrao još 14 fotografija, koje su izložene u Centru za kulturu u Kolašinu. Izložbu je otvorila mr Vesna Bulatović, članica Upravnog odbora Planinarskog saveza Crne Gore i SRD „Montenegro tim“ iz Nikšića.
  •  Premijera filma „Denali 2012“ je izazvala posebno oduševljenje, a i suze prisutnih u sali Centra za kulturu. Prikazan je uspon prve crnogorske ekspedicije na najviši vrh sjeverne Amerike – Denali (6194 mnv), koji je ujedno i najhladnija planina svijeta. Junaci filma – članovi ekspedicije: Dragan Bulatović, Milan Radović, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić i Zoran Prljević iz PK “Visokogorci” su se pojavili pred publikom, koja ih je uz ovacije pozdravila
  • Na promociji četvrtog broja „Planinarskih novina“ govorili su glavni i odgovorni urednik mr Darko Brajušković, zamjenik urednika dr Mirko Jakovljević i pjesnik akademik Janko Vujisić.
 
Drugog dana Festivala na nekoliko lokacija u Kolašinu i okolini dešavalo se više značajnih i zanimljivih događaja:
 
  • Na Bjelasici je organizovano planinarenje od planinarskog doma na Vranjaku do najvišeg vrha Bjelasice, Crne Glave (2139mnv). U isto vrijeme na „Brezi” i na terenima Bašanje brdo, održano je takmičenje u planinarskoj orijentaciji “Montenegro kup 2017”.
  • U kasarni „Breza” i na poligonu za sportsko penjanje u Biočinovićima, realizovan je seminar u sportskom penjanju koji je vodio referentni predavač Matjaž Šerkezi, predstavnik Slovenije u komisiji Međunarodne planinarske federacije (UIAA) u kojoj se bavi standardima, obukama i treninzima.
  • Istovremeno u hotelu Bianca održan je XVIII sastanak Balkanske planinarske unije. U pitanju je regionalna planinarska asocijacija koju čine planinarski savezi svih balkanskih zemalja, od Turske do Slovenije. Ovom sastanku su, pored delegacija Balkanske planinarske unije, prisustvovali i predstavnici Češke, Mađarske i Austrije.
  • Na Svečanoj akademiji u Centru za kulturu nadahnuto je govorio predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore dr Dragan Bulatović, zatim predsjednik Balkanske planinarske unije prof. dr Jovica Ugrinovski, predsjednica Skijaškog saveza Crne Gore gospođa Vesna Medenica, kao i savjetnik ministra održivog razvoja i turizma, gdin Rešad Nuhodžić. Kulturno – umjetnički program su izveli afirmisani umjetnici sa tradicionalnim pjesmama i igrama iz Kolašina: KUD „Mijat Mašković“ i ženska pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“. Crnogorsku himnu izveo je dječji hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Kolašina, a veoma zapažene instrumentalne nastupe imale su učenice Škole, koje su nagrađivane na različitim međunarodnim takmičenjima: Gala Dulović, Helena Vuković, Viktorija Tatić i Nađa Grdinić. Svečani dio programa oba dana vodila je Radmila Krgović.
 
Planinarski savez Crne Gore je povodom jubileja „66 godina na visini“ dodijelio nagrade i priznanja zaslužnim planinarima, klubovima i institucijama koje su pomagale i doprinosile razvoju i unapređenju planinarstva prethodnih decenija. Za dobitinike nagrada i priznanja, kao i za goste iz inostranstva, organizovano je druženje uz muziku u restoranu „Planinar“.
 
Trećeg dana Festivala organizovan je izlet za predstavnike Balkanske planinarske unije do Manastira Morača i na Biogradsko jezero. Završetkom programa seminara za sportsko penjanje prvi Planinski festival, događaj od istorijske važnosti, je zatvoren.
 
Postavljeni ciljevi manifestacije su u potpunosti postignuti. Bogat i sadržajan program festivala bio je fokusiran   na promocijiu i afirmaciju planinarstva, sportskog duha i kulture, zdravih stilova života, ali i prirodnih i turističkih potencijala Kolašina i okolnih planina.

Festival je  bio i mjesto  susreta, druženja, razmjene iskustava, treninga i usavršavanja. Osim sportske i funkcije promocije planinarskih aktivnosti, turističke destinacije i pojedinih atrakcija, festival je imao i ulogu povezivanja različitih aktera kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Pokazalo se  da je ovo efektan način da se turistička destinacija adekvatno promoviše.
 
Festival je promovisan putem štampanih i elektronskih medija u zemlji i inostranstvu. Manifestacija je  najavljena na web stranicama zemalja članica BMU. Ove zemlje predstavljaju veoma interesantna ciljna tržišta za našu zemlju kada su u pitanju alternativni vidovi turizma koji uključuju Outdoor aktivnosti.
 
Ekonomska funkcija Planinskog  festivala Kolašin 2017,  se ogleda prije svega kroz proširenje turističke ponude, privlačenje većeg broja domaćih i stranih turista, povećan obim turističkog prometa i povećanu turističku i ukupnu potrošnju.
 
Manifestacija se pokazala kao dobar način za promociju Kolašina i cijele države, odnosno njihovih prirodnih vrijednosti, materijalnog i kulturnog nasljeđa. Manifestacija će imati pozitivan uticaj na kreiranje imidža o Kolašinu kao turističkoj destinaciji. Učesnici manifestacije, posmatrači  i svi drugi ponijeli su iz Kolašina najljepše utiske.
 
Prelijepa i očuvana priroda, fascinantni planinski pejzaži, tradicionalna gostoljubivost Kolašinaca, dobra ponuda nacionalne hrane i pića svakako su doprinijeli efikasnijem dostizanju ciljeva manifestacije. Organizator je posvetito pažnju pratećim i animativnim sadržajima kao što su koktel dobrodošlice, obilazak grada, izleti do atraktivnih lokacija i sl.
 
Naša vizija je da manifestacija postane tradicionalna, da njen program svake godine bude bogatijii sadržajniji, te da privlači sve veći broj učesnika i posjetilaca. Na taj način manifestacija će vremenom steći status festivala od posebnog značaja za crnogorski sport i turizam. Ovakve manifestacije svakako daju impuls daljem razvoju zajednice i njenog identiteta.


Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo