Dobrodošli na jubilarno, osamnaesto izdanje Orjenskog maratona, naše, ali i vaše manifestacije! Punoljetstvo nije bilo lako ostvariti, ova manifestacija je začeta još u drugoj polovini devedesetih, da bi tokom svog stasavanja izdurala šumske požare, kiše, snjegove i oluje i pri tome promijenila tri države" />

Orjenski maraton 2017

Orjenski maraton 2017
Dobrodošli na jubilarno, osamnaesto izdanje Orjenskog maratona, naše, ali i vaše manifestacije! Punoljetstvo nije bilo lako ostvariti, ova manifestacija je začeta još u drugoj polovini devedesetih, da bi tokom svog stasavanja izdurala šumske požare, kiše, snjegove i oluje i pri tome promijenila tri države. Zahvaljujući stalnoj inovativnosti, požrtvovanom radu volontera, podršci sponzora i naravno, vama – učesnicima, bez kojih sav ovaj posao ne bi imao smisla, stiglo je i punoljetstvo. Za ovu priliku, pozivamo vas na još atraktivniji, još maštovitiji i još zabavniji Orjenski maraton! Planinarska komponenta maratona je dominantna, zanimljiva, pa i zahtjevna, dok u isto vrijeme planinsko trčanje dobija potpuno novu, daleko bržu i iznad svega atraktivnu trasu, koju će zahvaljujući gustoj šumi i brojnim usputnim zanimljivostima, zasigurno odgovarati i rekreativcima.

PROGRAM I SATNICA:

26. MAJ, PETAK: Dolazak u popodnevnim satima do pl. doma „Za Vratlom“ (1160 m), smještaj učesnika, a u 19h svečano otvaranje, dijeljenje štampanih materijala, upis, informacije. Zatim zajedničko druženje uz logorsku vatru.

27. MAJ, SUBOTA: U 09h start Orjenskog planinarskog maratona na trasi dugačkoj 14 km. Nema takmičarski karakter i prelazi se organizovano, uz vođenje planinarskih vodiča i priču o zanimljivostima koje se obilaze: vrh Grab, Žitni do, Simova pećina, jama Izvod, Subrina kapija, vrh Subre, Vilino Guvno, Subrini platoi i Kamenska ravan. Tura traje 7-8 sati (14 km) i pogodna je za srednje spremne planinare.
18h: Dodjela učesničkih diploma „Orjenskog planinarskog maratona“, sat kasnije – zajednička večera koju obezbjeđuje PK Subra, zatim zajedničko druženje.

28. MAJ, NEDELJA: Prijave od 08 do 08:30h, zatim u 09 h start revijalne kružne mountain running trke Orjensko srce, dugačke 7850 m. Procjenjeno trajanje trke: 40 min, do 01:10. Trka je namjenjena za osobe koje se bave planinskim trčanjem i sličnim sportskim disciplinama. U 11h dodjela najboljima za osvojena prva tri mjesta u kategorijama MS i ŽS, kao i učesničkih diploma.

Prijave za Orjensko srce u rekreativnoj varijanti od 08 do 08:30, sa startom u 09:10. Netakmičarski prolazak trase uz pratnju planinarskih vodiča i priču o lokalitetima kuda se prolazi: Žitni do, Ledena jama, Grotljavica, Duboki do i Kamenska ravan. Rekreativna varijanta namjenjena je najširim slojevima. Prolazak traje oko 3h. U 13 h predviđena
je dodjela učesničkih diploma i slijedi zatvaranje 18-og Orjenskog maratona.

PROPOZICIJE 18. ORJENSKOG MARATONA

ORJENSKI PLANINARSKI MARATON

1. Start je u subotu 27. 05. 2017. u 09 h, ispred pl. doma Za Vratlom. Organizator, PK Subra, zadržava pravo promjene satnice starta ili odlaganja u skladu sa vremenskim uslovima.

2. Pravo učešća na Orjenskom planinarskom maratonu imaju punoljetne osobe, psiho-fizički zdrave, kondiciono adekvatno pripremljene, kao i maloljetne, uz prisustvo roditelja, odnosno staratelja.

3. Učestvuje se na sopstvenu odgovornost, što se potvrđuju svojeručnim potpisom pri prijavljivanju, odnosno za maloljetne, na odgovornost roditelja, ili staratelja.

4. Maratonska trasa je isključivo netakmičarska, a prvenstveno je namijenjena srednje spremnim planinarima.

5. Trasa se prelazi isključivo organizovano, uz pratnju vodiča odgovornih za red i bezbjednost.

6. Zabranjeno je korištenje prečica i uopšte, samostalno kretanje van predviđene trase.

7. Svaki učesnik treba imati gojzerice, duge pantalone, ruksak sa rezervnom presvlakom, priborom za prvu pomoć, vodom, mobilnim telefonom i čeonom lampom.

8. Svi učesnici koji uspješno pređu cjelokupnu trasu Orjenskog planinarskog maratona, dobijaju sertifikate o istome.

REVIJALNO MOUNTAIN RUNNING TAKMIČENJE
ORJENSKO SRCE

1. Start je u nedelju, 28. 05. 2017. u 09 h, ispred pl. doma Za Vratlom. Organizator PK Subra zadržava pravo pomijeranja satnice starta ili odlaganja u skladu sa vremenskim uslovima.

2. Pravo učešća na takmičenju imaju isključivo punoljetne osobe, psiho-fizički zdrave, kondiciono adekvatno pripremljene.

3. Takmičari učestvuje na sopstvenu odgovornost, što potvrđuju svojeručnim potpisom pri prijavljivanju.

4. Trasa je isključivo takmičarska, a kategorije su muški i ženski seniori.

5. Učesnici se upisuju po dolasku u pl. dom, odnosno, najkasnije pola sata prije starta i pri tome dobijaju takmičarski broj, koji se po okončanju trke vraća u ispravnom stanju. 

6. Trasa se prelazi samostalno, uz pomoć planinarskih markacija i natpisa, odnosno – privremene signalizacije sa trakama.

7. Korištenje prečica i uopšte, kretanje van predviđene markirane trase povlači diskvalifikaciju.

8. Trasa se prelazi isključivo u predviđenom smjeru kretanja, obrnuto od kazaljke na satu. 

9. Na kontrolnim tačkama se verifikuje prolaz takmičarima.

10. Svaki takmičar je obavezan posjedovati sredstvo veze (mobilni telefon).

11. Primjedbe i žalbe predočavaju se organizatoru na cilju (u pl. domu) najkasnije pola sata nakon zaključenja maratona (pola sata nakon dolaska posljednjeg takmičara).

12. Prva tri takmičara u obje konkurencije dobijaju diplome 18. Orjenskog maratona sa naznačenim plasmanom i postignutim vremenom.

13. Svi učesnici koji uspješno pređu cjelokupnu trasu Orjensko srce, dobijaju sertifikate o istome.
REKREATIVNA TRASA 
ORJENSKO SRCE

1. Start je u nedelju, 28. 05. 2017. u 09:10 h, ispred pl. doma Za Vratlom. Organizator PK Subra zadržava pravo pomijeranja satnice starta ili odlaganja u skladu sa vremenskim uslovima.

2. Pravo učešća na rekreativnoj trasi Orjensko srce imaju punoljetne osobe, psiho-fizički zdrave, kondiciono adekvatno pripremljene, kao i maloljetne, uz prisustvo roditelja, odnosno staratelja.

3. Učestvuje se na sopstvenu odgovornost, što se potvrđuju svojeručnim potpisom pri prijavljivanju, odnosno za maloljetne, na odgovornost roditelja, ili staratelja.

4. Rekreativna trasa je isključivo netakmičarska, a namijenjena je najširim slojevima.

5. Trasa se prelazi isključivo organizovano, uz pratnju vodiča odgovornih za red i bezbijednost.

6. Zabranjeno je korištenje prečica i uopšte, samostalno kretanje van predviđene trase.

7. Svaki učesnik treba imati gojzerice, duge pantalone, ruksak sa rezervnom robom, priborom za prvu pomoć, vodom, mobilnim telefonom i čeonom lampom.

8. Svi učesnici koji uspješno pređu cjelokupnu trasu Orjensko srce, dobijaju sertifikate o istome.

USLOVI UČEŠĆA

Aktivni učesnici 18. Orjenskog maratona (učestvuju barem na jednoj od tri staze) plaćaju naknadu od 5,00 eura za dva noćenja u domu, vodičku službu i večeru u subotu. Po želji,učesnici mogu koristiti i prostor oko doma za šatorovanje.

Za ostale posjetioce važe redovne cijene usluga pl. doma, s tim što prednost u smještaju imaju učesnici, a među njima – oni koji su ranije potvrdili dolazak. Potvrda učešća: putem naše Facebook stranice PK "Subra" ili e-maila: subra@t-com.me najkasnije do 21. maja 2017.Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo