Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze , pješačke puteve i Registar, shodno Zakonu o planinskim stazama daje slijedeće :

S A O P Š T E N J E - OBAVJEŠTENJE

Shodno Zakonu o planinskim stazama a na osnovu izvještaja klubova domaćina, obavještavamo sve korisnike planinarskih staza Nacionalne mreže, da su staze Primorske planinarske transverzale „Orjen-Lovćen-Rumija“, sa priključnim stazama, otvorene za korišćenje cijelom dužinom i prohodne" />


Obavještenje Komisije za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar

Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze , pješačke puteve i Registar, shodno Zakonu o planinskim stazama daje slijedeće :

S A O P Š T E N J E - OBAVJEŠTENJE

Shodno Zakonu o planinskim stazama a na osnovu izvještaja klubova domaćina, obavještavamo sve korisnike planinarskih staza Nacionalne mreže, da su staze Primorske planinarske transverzale „Orjen-Lovćen-Rumija“, sa priključnim stazama, otvorene za korišćenje cijelom dužinom i prohodne.
Takodje staze u centralnom dijelu Crne Gore u okolini Podgorice su prohodne. 
Upozoravamo korisnike da staze koriste na sopstvenu odgovornost, a da bliže informacije o stanju i prohodnosti staza, traže od domaćina – planinarskih klubova “Subra”, “Dinarid”, “Pestingrad”, “Kapetan Angel”, “Rumija”, “Komovi”, “Gorica” i “Visokogorci”. Uočeno je da se staza u kanjonu rijeke Mrtvice koristi mimo kodeksa i bez neophodne zaštitne opreme, od strane neovlašćenih vodiča i u većim grupama. Most na rijeci Mrtvici (Generalov most) za Mrtvo Duboko, nije pouzdan za prelazak te upozoravamo korisnike da isti ne koriste. 
Ostale markirane i uredjene staze na transverzali CT-1, VIA Dinarica i Vrhovi Balkana u masivima Durmitora, Maglića, Komova, Moračkih planina, Sinjajevine i Prokletija, zbog nepostojanja zimskih markacija i opasnosti od usova nisu sigurne za korišćenje te se ne preporučuje korišćenje istih, bez prijave i informacija od nacinonalnih parkova “Durmitor”, “Biogradska gora”, “Prokletije” i parka prirode “Piva”, do daljnjeg.
Molimo sve korisnike da se staze Nacionalne mreže koriste shodno pravilima ponašanja u planini, da se pridržavaju postavljene markacije i signalizacije, da staze ne koriste samovoljno i bez licenciranih vodiča zbog njihove bezbjednosti a posebno u masivima visokih planina. Takodje molimo korisnike da čuvaju markaciju, signalizaciju i vode brigu o higijeni na stazama.
Ostale staze Nacionalne mreže, koje nisu otvorene biće izdato naknadno saopštenje do 30. juna 2017. godine. Za stanje na lokalnim I MTB stazama, obavještenje tražiti od LTO I Biciklističkog saveza Crne Gore jer su u njihovoj nadležnosti.
O eventualnim primjedbama I stanju na stazama, obavijestite Komisiju na e-mail: pavle.bandovic@pscg.me a bliža obavještenja, potražite od JP Nacionalni parkovi Crne Gore i kod klubova domaćina.

Načelnik Komisije
Pavle S. Bandović


Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo