Održana radionica za članove Upravljačke grupe projekta ViP Dinarica

U okviru prekograničnog projekta „Preko vrhova Dinarida – ViP Dinarica“, Centar za inicijative iz oblasti održivog razvoja i turizma (CSTI) je u hotelu Šeraton u Kolašinu, od 27-28. marta 2017. godine, organizovao dvodnevnu radionicu Upravljačke grupe sa temom „Destinacijsko upravljanje i marketing“. U ovom projektu zajedničke aktivnosti sprovode CSTI i Planinarski savez na crnogorskoj i Fond za razvoj zajedništva (CDF) i Orijentiring klub „Priština“ sa kosovske strane. Predstavnici Planinarskog saveza Crne Gore na ovoj radionici su bili dr Dragan Bulatović i Tatjana Ivanović.
Projektom je planirano održavanje dvije dvodnevne radionice za članove Upravljačke grupe, podijeljene u dva modula. Održana su teorijska i praktična predavanja, diskusije i interakcija članova upravljačke grupe sa ciljem formiranja i uspostavljanja upravljačkog modela koji će osigurati održivost ViP Dinarica staze po završetku ovog projekta. Rezultat zajedničke radionice su predlozi budućih zadataka koji se odnose na proizvod i marketing, tako što će biti definisani kao kratkoročni, dugoročni i redovni zadaci. Učesnici su došli do rješenja specifičnih problema koje su do sada identifikovali kao i ideje za promociju projekta.
Ciljevi ovog projekta su podsticanje društveno ekonomskog razvoja prekogranične oblasti izmedju Crne Gore i Kosova, kreiranje turističke ponude pod zajedničkim brendom ViP Dinarica, poboljšanje turističke valorizacije i ruralnog razvoja polugraničnog regiona a kao rezultati se očekuju unaprijedjena saradnja, uspostavljanje partnerske mreže, unaprijedjeni turistički proizvodi i usluge, unaprijedjeni kapaciteti relevantnih aktera i bolja informisanost turista o ponudi regiona.
U Crnoj Gori je uradjeno uredjenje – čišćenje, markiranje i postavljanje nove signalizacije na 247 km planinarskih staza i 170 km planinsko-biciklističkih staza u opštinama Mojkovac, Andrijevica i Plav. Dok je na Kosovu uredjeno 60 km planinarskih i 105 km planinsko-biciklističkih staza. Organizovana je i obuka za markacioniste, trening za planinarske i biciklističke klubove koji su registrovani u opštinama na kojima se nalaze staze ViP Dinarica.
Sprovedena su istraživanja i kreirane su baze podataka o prirodnim, kulturnim i turističkim potencijalima navedenog područja kao i baze podataka o vrsti i količini proizvoda koji će biti u ponudi na potezu staze koja je obuhavćena projektom ViP Dinarica, na teritoriji Crne Gore od Zabojskog jezera do vrha Tromedja na Prokletijama.
Dosadašnje projektne aktivnosti su vezane za kreiranje turističke ponude rute ViP Dinarica, jačanje ljudskih resursa kroz treninge i obuke, unapredjenje male infrastrukture a u budućnosti će aktivnosti biti usmjerene na promociju ViP Dinarica staze.
Implementacija projekta je počela u martu 2016. godine i trajaće 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 220.727,00E od čega Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Crna Gora – Kosovo, finansira 84,4 odsto.Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo